Olimpijsko srceSvečanost povodom učešća Olimpijskog tima Srbije na Olimpijskim igrama mladih u Nandžingu
 
Povodom učešća Tima Srbije na Olimpijskim igrama mladih u Nandžingu, Olimpijski komitet Srbije je u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda organizovao prijem pod nazivom „OLIMPIJSKO SRCE“ na kojem je ugostio roditelje mladih olimpijaca, predstavnike škola čiji su oni đaci i predstavnike klubova u kojima treniraju.
Druge Olimpijske igre mladih održaće se od 16. – 28. avgusta u Nandžingu, Kina, a učestvovaće sportisti iz 205 zemalja. Oni će se takmičiti u 28 sportova, a Igre pored sportskog imaju posebno izražen kulturno-obrazovni karakter.
Srbiju će u Nandžingu predstavljati 24 mladih olimpijaca u 12 sportova. Uz program sportskih takmičenja, kroz niz kulturnih i obrazovnih radionica sportisti će imati i priliku da se druže sa svojim vršnjacima i da predstave kulturu, običaje i nasleđe svoje zemlje.
Roditeljima mladih olimpijaca, direktorima škola koje pohađaju i čelnim ljudima klubova u kojima treniraju uručene su plakete i priznanja u znak zahvalnosti za doprinos u razvoju i jačanju sportskih vrednosti i olimpizma u Srbiji.
Učešće u događaju uzeli su i gradonačelnik Beograda, gospodin Siniša Mali, državni sekretar za sport u Ministarstvu omladine i sporta, gospodin Predrag Peruničić i sekretar Sekreterijata za sport i omladinu grada Beograda, gospodin Slavko Gak.
Predsednik OKS Vlade Divac poželeo je prisutnima dobrodošlicu u olimpijsku porodicu Srbije: „Mladi sportisti prvi put ulaze u olimpijsku porodicu i ovo je važan momenat u životu svakog učesnika, ali i njegove porodice, kluba u kojem trenira i škole koju pohađa. Uveren sam da će na ovim Igrama vaša deca, vaši đaci i takmičari pružiti svoj maksimum na sportskom terenu i da će kao ambasadori Srbije, dostojno predstaviti našu zemlju i sve one koji ih vole i podržavaju. Olimpijsko iskustvo koje će steći u Nandžingu biće od velike pomoći sportistima da u budućnosti dosegnu najveće planetarno sportsko takmičenje- Olimpijske igre! Svima vama želim dobrodošlicu u olimpijsku porodicu i još jednom hvala na uloženom trudu u odgajanju, vaspitavanju, školovanju i razvoju mladih olimpijaca Srbije!“
„Veliki je uspeh što imamo 24 predstavnika u 12 sportova koji će, po prvi put, biti naši mladi ambasadori sporta u svetu. Sport u uzrastu od 14 do 18 godina je izuzetno važan za svakog pojedinca i upravo zbog toga grad Beograd je započeo nekoliko inicijativa čiji je cilj da vratimo sport u škole. Želimo da se mladi vrate sportu i da kada se za četiri godine budemo ponovo videli imamo više predstavnika na sledećim Olimpijskim igrama za mlade“, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.
„Stvarno se trudimo da omasovimo bavljenje sportom kod dece, jer to sprečava brojne deformitete. Mladim sportistima želim srećan put, puno uspeha i medalja. Najvažnije je da znaju da je ovo tek početak njihovog sportskog puta i da nema mesta razočarenju. Srbija je sportska nacija, i to će uvek i biti“, rekao je državni sekretar za sport Predrag Peruničić.
Priznanja su uručena i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije i Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, koji kontinuirano pružaju podršku mladim sportistima tokom priprema i takmičenja.
Olimpijski komitet Srbije organizovaće zajedničke pripreme svih sportista koji će nastupiti na Igrama. U okviru predolimpijskog kampa Tim Srbije će boraviti na Bledu od 29. jula do 7. avgusta.
Povezana vest:  PREDSEDNIK OKS VLADE DIVAC UČESTVOVAO U RADU IZVRŠNOG SAVETA ASOCIJACIJE NACIONALNIH OLIMPIJSKIH KOMITETA U BANGKOKU