Divac i mladi bez roditeljskog staranja 3VLADE DIVAC SE DRUŽIO SA MLADIMA BEZ RODITELJSKOG STARANJA

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac družio se sa mladima bez roditeljskog staranja u Centru za porodični smeštaj i usvojenje Beograd. Ovaj susret organizovan je u okviru socijalno inkluzivnog projekta „Generacija budućnosti“ namenjenom edukaciji i motivaciji mladih koji nakon završetka redovnog školovanja izlaze iz hraniteljskih porodica i domova. Projekat sprovodi Dale Carnegie Training Srbija pod pokroviteljstvom Narodne skupštine Republike Srbije i aktivnu podršku Vojvođanske banke.

Divac je kroz razgovor o njegovoj karijeri mladima dao savete kako da budu istrajni i odlučni pri svim važnim životnim odlukama, a posebno u onoj da nastave školovanje s obzirom da se samo tri odsto njih odluči da nastavi obrazovanje na fakultetu.

Povezana vest:  Ministarka Marić požela sreću sportistima u Mersinu

„Važno je da maštate, da verujete u sebe budete uporni I ne odustajete. Nikada se ne zna na kojoj ulici, na kom ćošku ili semaforu će se otvoriti vaša vrata budućnosti.“ – rekao je deci Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Najveći problem mladih bez roditeljskog staranja je upravo period osamostaljivanja. Prema podacima Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, godišnje iz domova i hraniteljskih porodica pri njihovoj nadležnosti izađe od 40 do 50 mladih ljudi

Povezana vest:  Svetski mediji: Otvaranje Igara "fensi, bučno i pomalo divlje"

„Iskreno verujem da aktivnom podrškom ovom projektu, mladim ljudima bez roditeljskog staranja ulivamo nadu i dodatnu snagu, motivišemo ih i ojačavamo kako bi bili ispremni za životne izazove koji ih očekuju. Nadamo se da im je ovo današnje druženje dodatna motivacija jer je Vlade Divac, naš proslavljeni sportista ali i humanista, dobar primer koji bi mladi ljudi trebalo da slede“ – rekao je Marinos Vatis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

Kroz više od 85 treninga i 6 vikend radionica na Paliću do sada je prošlo preko 300 mladih u 22 grada širom Srbije.

Povezana vest:  Barselona spremna da se kandiduje za ZOI 2022.

„Učimo ih kako da efikasnije komuniciraju, kako da izgrade bolje međuljudske odnose, podignu nivo samopouzdanja, izbore se sa stresom i sebe predstave na što bolji način“ – rekao je Zoran Radovanović, direktor kompanije Dale Carnegie Training Srbija.

Prema zvaničnim podacima Centra za socijalni rad, u Srbiji živi blizu 6.500 dece bez roditeljskog staranja. Većina njih živi u hraniteljskim porodicama (oko 5.800), a oko 700 dece provodi detinjstvo u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja. Kada završe redovno školovanje, Centar za socijalni rad prestaje da bude odgovoran za njih.