Toshiba_55ZL2 _front_glasses-free

Toshiba predstavila prvi na svetu 3D TV velike dijagonale koji može da se gleda bez naočara

Toshiba Evropa GmbH je najavila lansiranje prvog na svetu 3D televizora velike dijagonale koji može da se gleda bez naočara. Model 55ZL2 ima ekran dijagonale 139 cm (55 inča) i ne zahteva upotrebu naočara da bi se doživelo 3D iskustvo. Pored toga, model 55ZL2 je prvi televizor na svetu namenjen komercijalnom tržištu koji ima Quad Full HD ekran. Tako model 55ZL2 omogućava 3D iskustvo za veliku grupu gledalaca a 2D sadržaje prikazuje u četiri puta većoj (Quad) Full HD rezoluciji. Model 55ZL2, koji omogućava 3D iskustvo bez upotrebe naočara, pokreće multi-procesor platforma kompanije Toshiba visokih performansi, CEVO-ENGINE, koja omogućava upotrebu još mnogo inovativnih aplikacija, uključujući PERSONAL-TV, aplikaciju koja omogućava korisniku da personalizuje TV podešavanja, i SMART-TV aplikacije kao što je snimanje sadržaja preko USB porta i pristup platformi Toshiba Places. On takođe sadrži i funkciju auto kalibracije, kako bi dostigao kvalitet slike dobijen u filmskom studiju. Model 55ZL2 će od decembra 2011. godine biti dostupan u Nemačkoj, dok će informacije o plasiranju proizvoda na ostala evropska tržišta biti objavljene naknadno.

Novo razdoblje za 3D TV

Inženjeri kompanije Toshiba upotrebili su svoje znanje kako bi razvili softverske algoritme i tehnologiju procesora za komercijalni elektronski uređaj koji izračunavaju više perspektiva gledanja stereoskopskih slika, a zatim prikazuju sliku visokog kvaliteta na velikom ekranu. Na ekran modela 55ZL2 postavljeno je mnoštvo lentikularnih sočiva koji su prvi put primenjeni na uređaju tako velikog ekrana namenjenom tržištu.

Povezana vest:  Samsung osvojio nagrade Evropske asocijacije za zvuk i sliku

Sofisticirana lentikularna tehnologija omogućava više perspektiva

Korišćenje 3D tehnologije bez upotrebe naočara bazira se na stereoskopskom principu po kom se simultano šalje jedna slika levom oku a druga slika desnom oku, sa malim zakašnjenjem (paralaksa) – a mozak zatim spaja te dve slike, i tako se dobija jedna trodimenzionalna slika. Da bi se 3D efekat postigao bez upotrebe naočara, važno je da lentikularna sočiva usmere određene slike ka očima gledaoca. Integral Imaging tehnologija, koju pokreće CEVO-ENGINE, a koja je primenjena na modelu 55ZL2, obezbeđuje devet perspektiva koje stvaraju više širokougaonih zona gledanja 3D televizora bez upotrebe naočara. Tako je moguće da nekoliko gledalaca uživa u 3D iskustvu istovremeno bez upotrebe naočara.

Praćenje lica dopunjuje 3D iskustvo bez upotrebe naočara

Kako bi se zona gledanja iskoristila na najbolji mogući način u odnosu na stvarnu poziciju gledaoca ispred TV ekrana, model 55ZL2 sadrži i aplikaciju praćenja lica. Na pritisak dugmeta na daljinskom upravljaču, ona može da odredi poziciju gledaoca i da prilagodi zonu gledanja.

Quad Full HD ekran nudi savršen kvalitet slike u 3D i 2D formatu

Povezana vest:  LG XF2 prenosni multimedijalni plejer i eksterni hard disk sada i u Srbiji

Napraviti ekran sa kvalitetom slike visoke rezolucije koji obezbeđuje devet različitih perspektiva predstavlja pravi tehnički izazov. Kompanija Toshiba je stoga ugradila panel rezolucije 3.840 x 2.160 piksela, koji je ekvivalentan Quad Full HD rezoluciji, kako bi omogućila simultano prikazivanje do devet različitih perspektiva. Dodatak visokoj rezoluciji modela 55ZL2 jeste njegova sposobnost da prikaže sadržaje 2D formata u Quad Full HD rezoluciji. Drugim rečima: fotografije snimljene kamerom od 8 megapiksela mogu se prikazati na ekranu bez narušavanja kvaliteta slike.

Koristeći kompleksne algoritme, Resolution+ tehnologija kompanije Toshiba konvertuje sadržaj kao što je televizijski program u SD ili HD rezoluciju – a DVD ili Blu-rayTM sadržaj konvertuje u rezoluciju koja je četiri puta veća od Full HD rezolucije – kako bi u potpunosti iskoristila mogućnosti visoke rezolucije Quad FHD displeja.

Pametan i personalizovan prozor u svet

Model 55ZL2 pruža mnogo više od 3D iskustva bez upotrebe naočara. On takođe sadrži i napredne SMART-TV funkcije koje omogućavaju pristup onlajn platformi koju je kompanija razvila, Toshiba Places, a koja nudi striming, kupovinu i postavljanje veb sadržaja. Pored toga, on podržava i HbbTV® standard (Hybrid broadcast broadband TV). Poslednje, ali ne i najmanje važno, jeste da model 55ZL2 omogućava snimanje materijala emitovanog u digitalnom formatu na eksterni hard disk koji se sa televizorom povezuje preko USB porta. Zahvaljujući aplikaciji Toshiba Apps Connect, vlasnici iPhone® telefona više ne moraju da koriste daljinski upravljač, već mogu da upravljaju TV-om koristeći svoj smart telefon.

Povezana vest:  Novi Samsung pametni televizori sa Tizen platformom

Model 55ZL2 takođe sadrži i PERSONAL-TV aplikacije: televizor je u mogućnosti da zapamti personalizovana podešavanja koja se odnose na sliku i listu kanala za najviše četiri korisnika i podržava personalizovano grupisanje snimljenih sadržaja. Pored toga, televizor je u mogućnosti da nakon gašenja zapamti jačinu zvuka koju podesi svaki korisnik.

CEVO-ENGINE: moćna mašina koja stoji iza inovativnih karakteristika

Multi-procesor platforma visokih performansi kompanije Toshiba, CEVO-ENGINE, je moćna mašina koja stoji iza modela 55ZL2. To je jedini procesor dostupan danas na tržištu televizora koji poseduje ogromnu moć izračunavanja koja je potrebna za upravljanje kompleksnim algoritmima koji omogućavaju implementaciju 3D tehnologije i aplikacija bez upotrebe naočara.

Auto kalibracija: kvalitet slike na nivou filmskog studija

Model 55ZL2 koristi performanse CEVO-ENGINE procesora kako bi dodatno unapredio kvalitet slike. On pokreće funkciju Auto Calibration,  koja usklađuje podešavanja displeja kako bi prikazao film u potpunosti u skladu sa bojama i sivom skalom koju su režiseri odredili. Pristup baziran na analizi boja su do sada koristili samo profesionalci i za to je bio potreban eksterni računar. CEVO-ENGINE procesor sada može da sprovede interne kalkulacije.