Sean BeanMeđunarodni Emi za Šona Bina i Fernandu Montenegro

Britanski glumac Šon Bin i njegova argentinska koleginica Fernanda Montenegro osvojili su glavna glumačka priznanja na ovogodišnjoj, 41. dodeli Međunarodnih Emi nagrada, koja je sinoć održana u Njujorku.
Glavni događaj ceremonije bilo je uručenje počasnog Emija scenaristi, režiseru i producentu Džej-Džeju Abramsu, tvorcu brojnih serija, poput „Alijas“ i „Izgubljeni“, kome je poverena režija sedme epizode čuvenog serijala „Ratovi zvezda“.
Šon Bin, najpoznatiji po ulogama u filmovima „Gospodar prstenova“ i seriji „Igra prestola“, nagrađen je Emijem za najboljeg glumca za ulogu profesora čiji je alter ego živopisni transvestit u krimi seriji „Accused“.
Fernanda Montenegro je proglašena najboljom glumicom za ulogu 85-godišnje žene koja želi da živi punim plućima u TV seriji „Doce de Mae“. Brazilska glumica je 1998. godine bila nominovana za Oskara za film „Central Station“.
Najviše priznanja, ukupno tri, osvojila je Velika Britanija. Slede Brazil i Francuska sa po dve nagrade, dok su Australija, Južna Koreja i Nemačka ponele jednog Emija.
Za najbolje ostvarenje u žanru komedije proglašen je britanski film „Moone Bot“, o dečaku koji uz pomoć imaginarnog prijatelja uspeva da se izbori sa svojom haotičnom porodicom.
Britanski dokumentarac „Freddie Mercury: The Great Pretender“, o solističkim projektima preminulog frontmena grupe „Kvin“, podelio je nagradu za najbolji umetnički program sa južnokorejskim filmom „Hello?! Orchestra“, u kojem violinista Ričard Jongdžae O’Nil diriguje orkestrom koji čine deca koja su kao i on iz mešovitih porodica.
Nagrada za najbolju telenovelu pripala je brazilskoj seriji „Lado a Lado“ o dve prijateljice, bogatoj naslednici i ćerki bivših robova, koje žive u Rio de Žaneriru na početku 20. veka.
Emijem za najbolju dramsku seriju nagrađena je francuska serija „Les Revenants“ o malom alpskom selu kog opsedaju duhovi.
U dokumentarnoj kategoriji nagradu je odnelo ostvarenje „5 Broken Cameras“, o životu i nenasilnom otporu stanovnika sela na Zapadnoj obali, koje su zajednički režirali Palestinac Emad Burnat i Izraelac Gaj Davidi.

Povezana vest:  MTV REPORTERI ISTRAŽUJU: KAKO OLAKŠATI INKLUZIJU OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM?