Rotary Srbije i Crne Gore, Rotary Slovenije i Makedonije, Srpska asocijacija menedžera, Samit 100 biznis lidera jugoistočne Europe i mnogobrojni partneri organizovali su na Mašinskom fakultetu u Beogradu predavanje Edison/Zelena Balkanika i eBeograd, odnosno Dan zelene električne mobilnosti i lansirali prvi brzi punjač e-vozila u Beogradu i Srbiji.

Tom prilikom dekan mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović, istakao je da su mobilizacija i partnerstvo svih javno-privatnih institucija koje se bave zelenom električnom mobilnošću od ključnog značaja za ubrzanje svih važnih procesa.

Iztok Seljak, potpredsednik Samita 100, predsednik PO Hidrie i koordinator projekta Edison tokom predavanja pozvao je sve postojeće firme, studente i start-upove da se okrenu novim inovativnim rešenjima, razvijaju ih i lansiraju, kako bi doprineli da se naša regija visoko pozicionira u sveri e-mobilnosti kako u Evropi tako i u svetu.

Povezana vest:  VESLANJE, Za vikend Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda

Nebojša Bjelotomić, CEO kompanije Saga, kao specijalista za nove poslovne modele i digitalnu transformaciju istakao je da digitalne tehnologije već uveliko menjaju svet te ih treba maksimalno primeniti, kako kod zelene mobilnost tako i šire.

Vlada Matić, budući guverner Rotary Srbije i Crne Gore veruje da su međusobno povezivanje, inovativna  partnerstva i socijalne inovacije, način da se ova regija pozitivno istakne.

Matej Čer, pionir električne mobilnosti u Sloveniji i nosilac e-car sharinga Avant2Go, gradi besfosilnu ekonomiju budućnosti, utemeljenu na obnovljivim izvorima energije i veštačkoj inteligenciji, poziva na „brzo trčanje“, smatrajući da tokom revolucionarnih promena najbolje prolaze oni koji se najbrže prilagode ili određuju relevantan pravac promena.

Povezana vest:  Startuje nova sezona Superbajk svetskog šampionata

Marko Femc, specialista na fotovoltaici i punjačima za e-vozila i Miha Valentinčić iz slovenačkog Petrola, prezentovali su danas prvi brzi 50 kW Efasec punjač u Beogradu i Srbiji. Ovaj punjač biće moguće koristiti na novoj Petrolovoj benzinskoj pumpi na Ada Ciganliji, dok će 20 kW punjač, od danas biti moguće koristiti u hotelu Marriot u centru Beograda.

„Očuvanje životne sredine je jedno od gorućih pitanja današnjice, zbog čega je neophodna saradnja vladinog, nevladinog i privatnog sektora u pronalaženju održivih rešenja. Gorenje je kompanija koja već 66 godina predstavlja sinonim za inovativne, kvalitetne aparate za domaćinstvo, visoke energetske efikasnosti. Osim jedinstvenog sklopa ekonomičnosti, uštede i očuvanja, naši aparati su napravljeni od materijala koji se reciklira i do 80%, a proizvodnja buke pojedinih aparata svedena je na minimum. Projektom Zelena Balkanika napravljen je značajan pomak u unapređenju očuvanja životne sredine. Smatram da je podsticanje naprednih i smelih ideja, koje doprinose ne samo očuvanju planete već i rastu ekonomije u Srbiji i čitavom regionu obaveza svih nas koji upravljamo privredom.“ rekla je Stanka Pejanović, generalni direktor društva Gorenje Beograd i predsednik Srpske asocijacije menadžera.

Povezana vest:  Chevrolet Volt i Malibu dobili pet zvezdica za sigurnost od Euro NCAP-a