KFS Logo

Istorijski uspeh Kriket federacije Srbije- ICC priznao status pridruženog člana

Kriket federacija Srbije (KFS) primljena je kao 58. pridruženi član (affiliate member) u Međunarodni kriket savet (ICC) na godišnjoj konferenciji održanoj na Barbadosu. Nakon pozitivnog izveštaja iz 2014.godine koji je podneo ICC-Evropa, a u kojem stoji i podatak da kriket zajednicu u Srbiji čini 95 odsto domaćih igrača, na tajnom glasanju 25.juna ove godine Kriket federaciji Srbije priznat je status priduženog člana što predstavlja istorijski uspeh. Prijem u ICC je od višestrukog značaja za razvoj kriketa u Srbiji pre svega zbog učešća u sistemima takmičenja koji su rezervisani samo za članove, slobodan pristup projektima za koje može da konkuriše KFS kao i usavršavanja stručnog i igračkog kadra.
-Ovo je jedan od ključnih momenata za kriket u Srbiji i ujedno veliko priznanje za sve nas koji smo uključeni u razvoj ovog sporta jos od 2007. godine. Kriket federacija Srbije je od početka insistirala na tome da se prednost daje domaćim igračima kao i da se kriket razvija i van Beograda. Naredni korak koji nas čeka jeste da u saglasnosti sa Nacionalnom strategijom sporta u Republici Srbiji razvijamo dalje kriket u našoj zemlji, na način kojim je ICC očigledno veoma zadovoljan. U skladu sa time, razvoj seniorskih selekcija i jačanje postojećih timova biće nam prioritet kao i razvoj mlađih kategorija, naročito uzrasta do 16.godina. – rekao je Haris Dajč, predsednik Kriket federacije Srbije i napomenuo da je priznanje ICC došlo u pravi čas zbog zahtevnih planova koji će se realizovati od jeseni.
Predstavnici Međunarodnog kriket saveta za Evropu (ICC Europe-Regionalna kancelarija ICC), Nik Pink i Ričard Hejsti boravili su krajem 2014.godine u Beogradu i nakon sastanaka sa predstavnicima Ministartsva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije, pozitivno ocenili rad Kriket federacije Srbije koja je do sada imala status posmatrača. Da podsetimo, kriket se u Srbiji razvija još od 2007.godine, Kriket federacija Srbije je osnovana 2010. godine, član je Sportskog saveza Srbije i finansira se iz budžeta Ministarstva omladine i sporta.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Srbija ubedljiva i protiv Australije, "Orlićima" bronzu već večeras overavaju