Srpska juniorka Milica Babić osvojila je titulu studentskog šampiona SAD u gađanju vazdušnom puškom!

Babićeva, brucoš na Univerzitetu Zapadna Virdžinija, je trijumfovala na studentskom prvenstvu SAD održanom u Kolambusu, na Univerzitetu države Ohajo. Na završno  takmičenje plasiralo se 44 strelaca. U američkom koledž šampionatu muškarci i devojke se takmiče u istoj konkurenciji, pa je Milica apsolutni šampion SAD. Učestvovala je  i Nina Radulović, studentkinja Univerziteta Nebraska, i zauzela 32. mesto.

U koledž šampionatu SAD (NKAA) u kvalifikacionom delu svaki strelac ispaljuje 60 dijabola (koliko u međunarodnim i našim takmičenjima gađaju muškarci), rezultat se računa na pune krugove.  Babićeva, inače članica beogradske Palilule, je „ubila“ 598 krugova, dva manje od apsolutnih 600. Radulovićeva, strelac Zvezdare, je takmičenje završila sa 587 krugova.

Povezana vest:  NORDIJSKA KOMBINACIJA, Krejner pobedio u Šanuve

Studenti se u finalu takmiče po starim pravilima (ispadanje počinje od osme serije, pobednik i drugoplasirani gađaju po 20 dijabola), jer je studentska liga počela prošle godine, a nova pravila su  zaživela 1. januara.

Babićeva je u finalu pogodila 208,1 krug, tačno jedan manje od juniorskog rekorda Srbije, koji je baš u Miličinom vlasništvu. Drugoplasirana Morgan Filips, takođe student Zapadne Virdžinije, je upisala 207,2. Sem Filipsove, klupska drugarica nove NKAA šampionke je i Virdžinija Trešer, olimpijska prvakinja iz Rio de Žaneira, koja je zauzela sedmo mesto.

Povezana vest:  Nacionalni dan polarnih medveda na Animal Planet kanalu.

Miličin Univerzitet Zapadna Virdžinija je po 19. put osvojio titulu ekipnog šampiona NKAA. Ekipni plasman se određuje na osnovu zbira rezultata pet članova ekipe iz takmičenja vazdušnom i iz dan ranije održanog nadmetanja malokalibarskom puškom iz trostava. U  trostavu (po „ženskim“ pravilima, 3 puta 20 metaka), Babićeva je sa 583 kruga zauzela deveto mesto, zamalo  joj je izmaklo finale. Radulovićeva je pogodila 574 kruga i plasirala se na 34. poziciju. U trostavu je trijumfovala vicešampionka vazdušnom puškom Morgan Filips.

Povezana vest:  Arunovićeva pobedila, osam medalja za Srbiju na "Trofeju Beograda"