Reprezentaciju Srbije će na predstojećem Svetskom kupu u Beogradu predstavljati pet veslačkih posada, a trener Nebojša Ilić rekao je da očekuje da njegovi takmičari u dvojcu bez kormilara i skifu pokažu pravu vrednost na prvom velikom medjunarodnom takmičenju u sezoni.

Svetski veslački kup održaće se od petka do nedelje na Savskom jezeru u Beogradu uz učešće takmičara iz 26 zemalja, medju kojima će biti i osvajači olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Srbiju će predstavljati desetorica veslača. Miloš Vasić i Nenad Bedjik nastupiće u dvojcu bez kormilara, disicplini u kojoj sa velikim uspehom veslaju gotovo tri godine. Marko Marjanović, koji je u Riju bio u dubl skulu sa Andrijom Šljukićem, na Svetskom kupu u Beogradu veslaće u skifu.

Trener Nebojša Ilić rekao je da su Vasić, Bedjik i Marjanović maksimalno spremni da pokažu pravu vrednost.

-Očekujem, pre svega, da naš reprezentativni dvojac bez kormilara i skif u prvom susretu sa konkurencijom svetskog kalibra izveslaju rezultate za koje su sposobni i da dokažu visok medjunarodni standard. Oba čamca su u proteklom periodu postizala izuzetno dobre rezultate, kako na testovima tako i na njihovoj prvoj zvaničnoj ovogodišnjoj regati u Zagrebu, gde je Marjanović u finalu skifa za manje od dve sekunde izgubio od Martina Sinkovića, olimpijskog pobednika iz Rija u dubl skulu – rekao je Ilić, navodi se u saopštenju Veslačkog saveza Srbije.

On je dodao da ne razmišlja o konkurenciji, već da mu je važan samo nastup srpskih čamaca i da ako „izveslaju ono što bi trebalo i ono što moraju, podrazumevao bi se plasman u A finale“.

Povezana vest:  Đoković i dalje drugi, Marej uvećao prednost

Reprezentativac Miloš Vasić rekao je da će on i Bedjik imati dodatni motiv pošto će nastupiti pred domaćom publikom, a da će takmičenje u Beogradu biti dobra provera za Evropsko prvenstvo u Račicama krajem maja, za šta će i tempirati formu.

-Dobro smo trenirali celu zimu što se videlo po rezultatima na treninzima i na prvoj regati u Hrvatskoj, a sada ćemo videti gde smo u odnosu na svetsku konkurenciju. Medjutim, u takmičenje na Adi Ciganliji ulazimo bez rezultatskog opterećenja i doživljavamo ga kao svojevrsno zagrevanje za šampionat Evrope u Češkoj za tri nedelje. Konkurencija u Beogradu će biti po meri pošto će medju 14 prijavljena čamca nastupiti pet-šest posada svetske klase – rekao je on.

Srpski reprezentativac Marko Marjanović nastupiće u skifu, disciplini u kojoj je prijavljeno najviše čamaca – 21.

Povezana vest:  Nova Opel Insignia Grand Sport i Sports Tourer - dinamični, prostrani, inovativni i razumno cenovno pozicionirani

-Nisam imao priliku da se u dosadašnjoj karijeri često takmičim u skifu, najspecifičnijoj disciplini u veslanju, u kojoj sam poslednji put na nekom velikom takmičenju nastupio pre čak osam godina. Medjutim, ovu sezonu ću najverovatnije morati da izguram u ovom čamcu, što će biti sasvim novo iskustvo. U rezultatskom smislu nemam opterećenje, a u ovom trenutku plasmanom do osmog mesta bio bih prezadovoljan – naveo je Marjanović.

U konkurenciji 16 skifista za lake veslače na Svetskom kupu u Beogradu biće i Miloš Stanojević, koji je na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu 2015. godine osvojio bronzu, dok je prošle godine na Svetskom prvenstvu za seniore u Roterdamu bio šesti u finalu.

-Konkurencija u Beogradu će biti žestoka, jača nego na planetarnom šampionatu u prošle godine. Budući da je ukinut četverac bez kormilara za lake veslače, veliki broj kvalitetnih veslača iz ovog čamca je prešlo u skif. U Beogradu ću imati prvu zvaničnu trku ove sezone. Odlično sam trenirao, imao dobre rezultate na nekim test trkama u Francuskoj, ali ću tek posle kvalifikacija znati koji su mi dometi – rekao je 32-godišnji Stanojević.

Povezana vest:  Evropska elita stiže u Beograd

Četverac bez kormilara Aleksandar Bedjik, Igor Lucić, Igor Djerić i Damjan Lazić u Beogradu će imati prvo iskustvo na medjunarodnoj sceni.

-Osim Lucića, koji ima odredjeno medjunarodno iskustvo, ali koji je, što se velikih takmičenja tiče imao dvogodišnju pauzu, seniorima B, Bedjiku, Djeriću i Laziću, ovo će biti prvo veliko medjunarodno senorsko takmičenje. Radili su dobro, spremni su i jedini zadatak im je da postignu svoje najbolje vreme. Konkurencija će biti jaka. U četvercima će nastupiti mnogi učesnici olimpijskih igara, a po kvalitetu možda iskaču Britanci i Holandjani – rekao je trener teškog četverca Aleksandar Ivković.

Štroker srpskog teškog četverca je 19-godišnji Damjan Lazić, najmladji član srpskog tima u Beogradu, koji je prošle godine izveslao svoju poslednju junorsku sezonu i osvojio evropsku vicešampionsku titulu u četvercu sa kormilarom.

U dubl skulu za lake veslače takmičiće se se Petar Jovanović i Marko Jošić, kojima je to prva godina u staža u seniorima A.

Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, 4. maja. Kvalifikacije i trke repesaža su dan kasnije. Polufinala, C i D finala na programu su u subotu, 6. maja, a A i B finala u nedelju.