Više hiljada ljudi oprostilo se danas i odalo poštu preminulom američkom bokseru Mumahedu Aliju, jednom od najvećih sportista 20. veka.

Posetioci različitih veroispovesti, nacija, rasa i uzrasta počeli su da stižu od kako su se otvorile kapije tri sata pre tradicionalne muslimanske službe. Neki od prisutnih su skandirali, a neki snimali kada je Alijevo telo doneto u halu u Luisvilu.

Imam Zaid Šakir, koji je vodio dženazu, rekao je da su na toj službi dobrodošli pripadnici svih vera.

Povezana vest:  PRVA BOKSERSKA LIGA SRBIJE, Pobeda Spartaka, Radnički i Loznica nerešeno

„Pozdravljamo sve vas ovde. Pozdravljamo muslimane, pozdravljamo pripadnike drugih vera. Pozdravljamo naše sestre, naše starije, naše mlađe. Muhamed Ali je sve voleo“, rekao je Šakir okupljenima u hali Slobode u Luisvilu.

Dženaza je trajala oko sat vremena, a na njoj je bilo nekoliko govornika. Šerman Džekson je rekao da je Ali bio šampion naroda, nepomirljiv borac i uzor crnaca u Americi.

Nekadašnji bokser Šugar Rej Leonard rekao je uoči dženaze da je Ali bio čovek velikog karaktera i hrabrosti. Prema njegovim rečima, Ali je najviše doprineo kao humanitarac, borac za građanska prava i socijalnu pravdu.

Povezana vest:  MMA, U HALI SPORTOVA ODRŽAN „TESLA FAJTING ŠAMPIONAT“, Veličković na putu do Denvera

„Ali je uticao na svet“, naveo je Leonard i kazao da mu je Ali bio idol, prijatelj i mentor. „On je bio neko na koga sam se ugledao i pokušavao da oponašam“, dodao je.

Sveštenik i borac za ljudska prava Džesi Džekson je rekao da je Muhamed Ali postavio primer sportistima svojim dostojanstvom u ringu i „smislom za heroizam izvan“, zbog čega je bio „živa legenda“.

Povezana vest:  KARATE, U SUSRET 20. SVETSKOM PRVENSTVU U „ARENI”

Kako je rekao Džekson, Ali će ostati upamćen ne samo kao bokserski šampion, već kao i aktivista za ljudska prava.

Dženazi je prisustvovao i Alijev imenjak iz Bangladeša, kod koga je bokser stanovao tokom posete toj zemlji sedamdesetih godina.

Muhamed Ali umro je 4. juna u 74. godini.