goran_paskaljevicRetrospektiva filmova Gorana Paskaljevića u Londonu

 

U Britanskom filmskom instutu (BFI) u Londonu sutra se završava kompletna retrospektiva filmova Gorana Paskaljevića, tokom koje je u proteklih mesec dana, od 1. jula, prikazano 15 igranih filmova našeg proslavljenog reditelja.

U katalogu BFI, u kojem su predstavljeni ti filmovi i dat osvrt na njegov rediteljski rad, navodi se da je „samo nekoliko filmova srpskog sineaste Gorana Paskaljevića imalo svoj bioskopski život u Engleskoj“ („Poseban tretman“, „Bure baruta“, „Tuđa Amerika“, „Kako je Hari postao drvo“).

-A on je vrhunski filmski stvaralac. Njegov značaj je najmanje toliki koliko i njegovog zemljaka Emira Kusturice, i zaslužuje da bude predstavljen i priznat ovde u Engleskoj kako već dugo jeste u Evropi – ocenjuje se u katalogu.

Povezana vest:  Amerikanci ređe idu u bioskop zbog skupih ulaznica

Direktor BFI Džef Endrju ističe da je reč o filmovima koji „bez obzira na dramatičnost teme nikada nisu patetični ni pesimistični“.

-Jasno je da Paskaljević voli život i razume ljude. Njegovo duboko humano opredeljenje u svakom od filmova stvorilo je opus čiji je značaj jednak njegovoj snažnoj umetničkoj autentičnosti, duboko dirljiv i protkan duhovitošću. Ova retrospektiva daje mogućnost britanskim gledaocima da otkriju jedan bogati uzbudljivi i upečatljiv filmski rukopis i opus.

Retrospektiva u prestižnoj instituciji BFI privukla je pažnju medija. „Time out“ u tekstu na dve strane ističe osobenu rediteljsku poetiku Paskaljevića, zatim da su njegovi „filmovi puni humanosti“, a junaci „markantno oslikani ljudi sa margine društva“. Navodi se da je Paskaljevićev realizam blizak Kenu Louču s tim što mu je „politički diskurs iako jednako snažan, suptilniji, odnosno manje direktan“.

Povezana vest:  Džozef Fajns: Merlin nije samo heroj

Uz ocenu da Paskaljevićevi filmovi odišu „ljubavlju, razumevanjem i saosećanjem prema tzv. malim ljudima“, tekst se završava rečima „spremite se da vas filmovi potpuno obuzmu i ponesu“.

Najznačajniji filmski časopis u Velikoj Britaniji „Sight and sound“, u tekstu pod naslovom „Glas Balkana“, skrenuo je pažnju na „Paskaljevićevu preciznu rediteljsku vizuru“, ocenjujući da njegovi filmovi „daju jasnu sliku života u Srbiji“ i predstavlaju „hroniku turbulentne istorije istočne Evrope.“ U okviru retrospektive Paskaljević je 15. jula imao autorsko veče, odnosno jednipočasovni razgovor sa direktorom BFI Endrjuom i publikom, čiji će deo, u formi emisije, emitovati BBC.

Povezana vest:  U bioskopima u junu "Svet iz doba Jure", u julu "Terminator"

Događaju je prisustvovao ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, koji je izjavio da je Paskaljević jedan od naših najboljih reditelja u čijoj estetici se ogleda prestižna praška škola kao i da njegovi filmovi pružaju mogućnost za bolje razumevanje Srbije i Balkana.

Takođe je predstavljena monografija na engleskom “Filmsko stvaralastvo Gorana Paskaljevića“ (u izdanju “Stubova kulture“) koja na 140 strana obuhvata pregled njegovih filmova i zbirku tekstova najuticajnijih savremenih filmskih teoretičara i kritičara o Paskaljeviću i njegovom opusu.