angelina-jolie-2Andželina Džoli želi da razjasni nesporazume

 

Holivudska glumica Andželina Džoli (Angelina Jolie) izrazila je želju da se sastane sa žrtvama silovanja tokom rata u BiH i „razjasni nesporazume“ koji su naveli vlasti u Sarajevu da joj ponište dozvolu za snimanje rediteljskog prvenca u toj zemlji.

-Nadam se da će ljudi odložiti donošenje suda dok ne vide film – navela je glumica u petak u saopštenju koje prenose svetske agencije.

Glumica je navela da bi bilo šteta da je „nefer pritisak zasnovan na pogrešnim informacijama“ spreči da snima film u Bosni.

Povezana vest:  Filmovi sa Festa od sutra u bioskopima

-Izabrala sam da snimim film o toj oblasti i tom trenutnu u istoriji i kako bih podsetila ljude na nešto što se dogodilo ne tako davno i da skrenem pažnju na preživele – navela je.

Andželina Džoli je navela i da ima puno poštovanja za rad Udruženja žrtava rata iz BiH i da bi „volela da dobije priliku da razgovara sa njima kako bi lično razjasnila bilo kakve nesporazume“ o njenom filmu.

Ministar kulture Federacije BiH Gavrilo Grahovac doneo je u sredu odluku o zabrani snimanja filma Andželine Džoli na području Sarajeva. Snimanje je počelo u Mađarskoj, a u novembru je holivudska zveda trebalo da doputuje u BiH i snimi ostatak filma na autentičnim lokacijama u Sarajevu.

Povezana vest:  PROVERITE "IMATE LI ZNANJE ZA DRUGO STANJE" OD 28. JUNA U KOLOSEJU I ARENI!

Grahovac je odlučio da poništi dozvolu za snimanje filma, nakon što se sastao sa predstavnicama Udruženja žrtava rata iz BiH.

One su Grahovcu rekle da imaju saznanja da se u scenariju filma radi o ljubavi između silovane žene muslimanke i njenog silovatelja Srbina, u kojeg se ona kasnije zaljubljuje.

Žene koje su bile žrtve masovnog silovanja istakle su da je takva priča za njih nedopustiva i da bi „ženama, žrtvama silovanja, ovakav scenario naneo dodatnu duševnu bol“.

Povezana vest:  Filmu "Enklava" nagrada publike na Festivalu u Moskvi

Grahovac je saopštio da je „nakon dodatnog uvida u dokumentaciju, utvrđeno da je Federalno ministarstvo kulture izdalo Odobrenje za snimanje filma, koje je potpisala pomoćnica ministra Angela Petrović, a s kojim ministar Grahovac nije bio upoznat“.

Grahovac je naveo i da „zahtev nije u skladu sa Zakonom, nepotpun je I uz njega nije priložen neophodni scenario“, zbog čega se odlučio na poništenje odobrenja.