KingsSpeech

Filmu The King’s Speech sedam nagrada BAFTA

 

Drama „The King’s Speech“ reditelja Toma Hupera osvojila je večeras sedam nagrada Britanske akademije za film i televiziju (BAFTA) i tako postala apsolutni pobednik za 2011. godinu, prenose britanski mediji. Reditelj Tom Huper je primajući nagradu naveo da je za njega „apsolutno uzbudljivo“ to što je prima okružen kolegama sa kojima je godinama sarađivao.

Povezana vest:  "Novembarski čovek" Pirsa Brosnana u Beogradu 16. oktobra

Glavni glumac u filmu Kolin Fert (Colin Firth) osvojio je nagradu BAFTA za najbolju mušku ulogu u storiji o kralju Džordžu šestom i njegovoj borbi da prevaziđe mucanje.

Fert, koji je i prošle godine trijumfovao kao najbolji glumac u filmu „A Single Man“, uz osmeh je, posle primanja priznanja, rekao:

-Volim da dolazim ovde. Hvala Bafta.

Povezana vest:  Novi koncept Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma

Helen Bonam Karter (Helena Bonham Carter) i Džefri Raš (Geoffrey Rush) osvojili su nagrade za najbolje sporedne uloge kraljice majke i logopeda u pobedničkom filmu. „The King’s Speech“, koji je imao 14 nominacija, osvojio je nagrdu i za originalni scenario, koji je napisao Dejvid Sidler (David Seidler), kao i za originalnu muziku.

Nagrada BAFTA za najboljeg reditelja otišla je Dejvidu Finčeru (David Fincher) za film „The Social Network“, dok je Natali Portman osvojila priznanje za najbolju glumicu za ulogu balerine u filmu „Black Swan“.

Povezana vest:  Čaplinova nagrada za Barbaru Strejsend

Specijalna nagrada dodeljena je serijalu o Hariju Poteru (Harry Potter) za „izuzetan doprinos bioskopima“.