MovieTape

Beldocs u Domu omladine Beograda!

Dom omladine Beograda kao domaćin i koorganizator većine velikih filmskih festivala po treći put predstavlja Beldocs- međunarodni festival dokumentarnog filma. Projekcije u DOB-u počinju u subotu, 5. maja i trajaće do 9. maja, tokom čitavog dana. Beldoc se ove godine održava i u Sava Centru, Dvorani kulturnog centra Beograda, Kulturnom  centru  i Areni u Novom Sadu. Cena ulaznice po projekciji je 150 dinara.

Beldocs u Domu omladine Beograda počinje besplatnom projekcijom filma “Nemi Balkan” Andreasa Apostilidisa. Ovo ostvarenje govori o dramatičnim promenama koje su potresle Balkan po raspadu Otomanskog carstva. Nakon filma biće organizovana tribina o nestajanju istorijskih spomenika i procesu zaboravljanja koji je prisutan u svim zemljama Balkana.

Povezana vest:  Daniel Radcliff mora na odvikavanje od alkohola!

Istog dana na programu Beldocsa u 18h biće prikazan film “Najmanje mesto” meksičke rediteljke Tatiane Huezo koja je dobila preko dvadeset nagrada, među kojima i nagradu prestižnih festivala u Lajpcigu, Palm Springsu, Madridu. Film je proglašen za najbolji meksički film i za najbolji centralnoamerički dokumentarac 2011. godine. Stanovnici malog salvadorskog sela prisećaju se prošlog rata i kako je on uticao na njihove živote… „..centralnoamerički ratovi retko su bili tretirani sa takvim umetničkim zamahom što od ovo snažno ostvarenje čini nezaobilazno na svim prestižnim festivalima…“ Variety

Povezana vest:  Madonin film stiže u decembru

U 20h biće prikazan hit film “Senna” britanskog reditelja Asifa Kapadie. Ova epska priča o tragično preminulom vozaču Formule 1, brazilcu  Seni dobio je nagradu na Sandens festivalu, na festivalu u Los Anđelesu kao i dve BAFTA nagrade – od kojih i onu za najbolji dokumentarac. Film je i pored limitirane distribucije najgledaniji dokumentarac u Velikoj Britaniji svih vremena.

Povezana vest:  Popaj u 3D filmu

„fascinantno i duboko potresno“ The Sun

„…ambiciozno konstruisano, uzbudljivo, dirljivo…“ Empire magazine

Pored ovih hit ostvarenja biće prikazan i film “Umetnik iz senke” Milorada Đokića u 16h. Sniman je u Parizu i Beogradu, a govori o mаjstoru crno-bele fotogrаfije Voji Mitroviću. Bliski kolega nаjvećih fotogrаfа svetа kao i mnogih drugih člаnova Mаgnuma, otkriva tаjnu svoje umetnosti.