Boljsoj plakatPobednik najprestižnijeg svetskog muzičkog takmičenja „P. I. Čajkovski“, jermenski violončelista Narek Haknazarijan kao i proslavljeni umetnici, tenor Zoran Todorović, violinista Nemanja Radulović i pijanista Juri Rozum, biće gosti četvrtog muzičkog festivala „Boljšoj“ koji počinje u petak, 15. i trajaće do 17. jula na Mećavniku, uz podršku kompanije Gasprom njeft.

Muzički festival Boljšoj pokrenuo je naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica sa ciljem da mladim talentima iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske a od prošle godine, i Rusije, predstavi stručnoj i široj javnosti.

Svake godine, festival Boljšoj razvija i širi svoj sadržaj. Prošle godine festival je u takmičarski program uvrstio učenike iz Rusije kao i osnovao svoj simfonijski orkestar koji čine mladi muzičari, učenici i studenti. Ove godine, Boljšoj uvodi majstorske kurseve gde će proslavljeni umetnici, učesnici revijalnog programa, Nemanja Radulović, Narek Haknazarijan, Zoran Todorović i Juri Rozum, prenositi svoje bogato iskustvo mladim talentima.

Povezana vest:  Pesnici glavni favoriti ovogodišnjeg Nobela za književnost

Za zlatnu, srebrnu i bronzanu matriošku takmičiće se 65 učenika i studenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije a o najboljima odlučiće žiri koji čine pijanista Juri Rozum, dekan Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Ljiljana Nestorovska i profesor Zoran Komadina. Takmičarski program odvijaće se svakog dana od 17 časova.

Festival “Boljšoj” pored takmičarskog dela, čini i bogat revijalni muzički i filmski program. Dok su jutarnji sati rezervisani za projekcije kultnih ruskih filmskih ostvarenja, svake večeri, pod vedrim nebom, svoja virtuozna umeća predstaviti svetske zvezde klasične muzičke scene.

Svečano otvaranje festivala biće u petak, 15.07. od 21 čas nakon čega će koncert održati tenor Zoran Todorović i Simfonijski orkestar Boljšoj uz dirigentsku palicu Srboljuba Dinića. Tenor Zoran Todorović prvi put će se predstaviti publici na Mećavniku. Kao međunarodno priznat lirski tenor (lirico spinto) nastupao u vodećim pozorištima kao što su: Bavarska državna opera, Berlinska državna opera, Bečka državna opera, Opera San Francisko, Los Anđeles Opera, Nemačka opera Berlin, Kraljevska kuća opere u Kovent Gardenu, i mnogim drugim.

Povezana vest:  Mjuzikl "Jadnici" sutra 100. put u Madlenianumu

Po prvi put, zahvaljujući Boljšoj festivalu u Srbiji će gostovati jedan od najboljih mladih svetskih violončelista, Narek Haknazarijan koji će nastupiti drugog festivalskog dana. Ovaj jermenski muzičar u Srbiju dolazi posle nastupa u najistaknutijim koncertnim dvoranama među kojima su   Koncertgebou u Amsterdamu, Sali Plejel u Parizu, Vigmor hola, Koncerthausa u Berlinu, Filharmonija iz Esena, Koncerthaus u Beču, Odži Hol u Tokiju, Karnegi hol, Džordan hol u Bostonu i mnogim drugim.

Povezana vest:  Subotica – grad dece od 16. do 22. maja

Treće festivalske večeri, nakon proglašenja dobitnika nagrada, održaće se dva revijalna koncerta. Pijanista Juri Rozum održaće recital od 21 časova a zatim, Boljšoj će u velikom stilu zatvoriti naš rok star na violini, Nemanja Radulović sa ansamblom Double Sense. Iste večeri, oktet simfonijskog orkestra Boljšoj muzički će oslikati film „Aelita: Kraljica Marsa“, reditelja Jakov Protazanova.

Cilj Boljšoj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija Gasprom njeft, jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.  Pored toga, kompanija Gasprom njeft na ovaj način nastoji da pruži podršku jačanju prijateljskih veza Srbije i Rusije.