booksSrbija na Frankfurtskom sajmu knjga od 6. do 10. oktobra

 

Srpski književnici i izdavači predstaviće se na predstojećem Sajmu knjiga u Frankfurtu od 6. do 10. oktobra kroz nastup na nacionalnom štandu, kao i u programu koji realizuje Srpsko udruženje izdavača i knjižara.

U organizaciji Ministarstva kulture i uz podršku Privredne komore Srbije, na nacionalnom štandu biće predstavljena prevashodno dela srpskih pisaca koja su prevedena ili se upravo prevode na nemački jezik.

S nemačkim novinarima, studentima, prevodiocima i drugim posetiocima Sajma u Frankfurtu razgovaraće pisci Dragan Velikić, Zoran Živković, Ljubica Arsić i Jelena Lengold, a biće predstavljeno i stvaralaštvo Milovana Danojlića, rekao je agenciji Beta savetnik u Ministarstvu kulture Srbije Mladen Vesković.

Povezana vest:  Novi ljubavni romani Vulkan izdavaštva - U tuđim cipelama, Prosidba i Ljubav mog života

O piscima koji će učestvovati u programima na srpskom nacionalnom štandu štampan je i prateći promotivni materijal.

Za 6. oktobar u 15.00 planirana je konferencija za novinare u okviru foruma „Dijalog frankfurtskog sajma“, na kojoj će biti najavljeno učešće Srbije kao počasnog gosta na narednom Sajmu knjiga u Lajpcigu 2011. godine, rekao je Vesković.

Srpsko udruženje izdavača i knjižara, koje okuplja 82 preduzeća, organizuje zajednički nastup 13 srpskih izdavačkih kuća u Frankfurtu, pod motom „Raskršće srpske literature“.

U zajedničkom katalogu, koji je Udruženje izradilo na engleskom jeziku, predstavljena su dela autora koja su objavile izdavačke kuće „Alnari“, BIGZ, „Book“, „Dobra knjiga“, „Enco book“, „Evro Đunti“, „JRJ“, „Laguna“, „Logos art“, „Mono i Manjana“, „Odiseja“, „Pi preš“ i „Tardis“.

Povezana vest:  Sutra dodela pozorišnih nagrada Toni

Katalog obuhvata dela domaćih autora objavljena na srpskom ili engleskom jeziku, među kojima su klasici srpske književnosti, drame, naučno-popularna literatura, ilustrovane enciklopedije i istorije umetnosti, knjige za decu, kao i dela savremenih autora.

„Izdavači su sami procenili koji od njihovih naslova mogu biti zanimljivi na inostranom tržištu i na osnovu toga je napravljen izbor knjiga za ovaj katalog“, rekao je agenciji Beta generalni sekretar Srpskog udruženja izdavača i knjižara Vuk Vukićević.

Povezana vest:  Sedmi beogradski festival igre

Prema njegovim rečima, štand srpskih izdavača biće smešten u hali u kojoj se nalaze i drugi izdavači iz regiona Istočne Evrope, a na njemu će biti organizovani sastanci s predstavnicima udruženja i izdavačima iz drugih zemalja, kao i promocije knjiga pojedinih autora koji će biti gosti frankfurtskog sajma.

Sajam knjiga u Frankfurtu, najveća je manifestacija te vrste u svetu, a osnovalo ga je Udruženje nemačkih knjižara 1949. godine.

Na Sajmu će učestvovati više od 7.300 izdavača iz stotinak zemalja. Ove godine počasni gost manifestacije je Argentina, a posebna tema Sajma biće budućnost knjige i izdavaštva u eri razvoja novih, digitalnih tehnologija.