booksUKS spreman da agresivnije brani interese članova

 

Predsednik Udruženja književnika Srbije (UKS) Srba Ignjatović danas je na redovnoj izbornoj sednici Skupštine UKS podneo izeštaj o radu udruženja između dve skupštine u kome je konstatovao da „tretman i prisutnost UKS u medijima beleže blag zaokret ka plusu“.

„Koliko god nam je bilo omogućeno, oglašavali smo se nastojeći da damo doprinos ili uložimo primedbe na zakone u nastanku“, rekao je Ignjatović na Skupštini UKS kojoj su, između ostalih, prisustvovali ugledni članovi i nekadašnji predsednici, akademici Dobrica Ćosić, Matija Bećković i Aleksandar Petrov.

To smo činili, ne samo kada je reč o Zakonu o kulturi i Zakonu o udruženjima, a u državnoj upravi smo imali često gotovo dramatične razgovore na temu autorskih prava, uvođenja PDV na knjigu, socijalnog statusa pisaca (loš položaj samostalnih umetnika), kazao je Ignjatović.

„U novijem periodu bili smo primani u Vladi, u nekolikim ministarstvima, ali aktuelni ministar kulture do danas nije smogao snage da primi predstavnike UKS“, dodao je Ignjatović.

Iznoseći probleme, on je naglasio da „nije ostvaren nameravani ‘prsten institucija’ u i oko UKS, poput banke podataka – virtuelnog muzeja; izdavaštvo se svelo na dve objavljene knjige i novine; Tribina Francuska 7 je imala tek nekoliko značajnijih skupova; Kanacelarija UKS-a nije uvek bila dovoljno efikasna; deo Uprave bavio se statiranjem, a bilo je i očite opstrukcije.

Povezana vest:   Premijera predstave "Prima face" 26. januara u Bitef teatru

„UKS je potrebno osveženje, nove ideje, novi ljudi, nova poslovnost… u službi življeg prisustva na književno-kulturnoj sceni, kao i bolje egzistencije pisaca“, istakao je Ignjatović.

Navodeći konkretne brojke, Ignjatović je kazao da je UKS imao sopstveni prihod od 3.598.980 dinara, da je od Ministarstva kulture, za redovnu delatnost i projekte, dobijeno 2.141.500 dinara, a od Beograda 680.000, što je ukupno 2.821.500 dinara.

Tako se pokazalo da smo sopstvenim snagama ostvarili 777.480 dinara više od onoga što su im dodelili Ministrastvo i Grad Beograd zajedno, rekao je Ignjatović.

Uz to, naveo je on, UKS je uskraćen prihod od zakupa Kluba kojim su plaćani režijski troškovi zgrade u Francuskoj 7 koju UKS deli sa Srpskim književnim društvom i Udruženjem književnih prevodilaca Srbije.

Predsednica Komisije UKS za socijalna i statusna pitanja Mirjana Bulatović uputila je sa Skupštine javni apel za „ljudsko pravo pisca na život“.

„Za devedesetak samostalnih umetnika UKS doprinose za penzijsko osiguranje humanitarno plaća Grad Beograd po najnižoj osnovici, pa pisci koji jedva žive u sadašnjosti, u budućnosti, posle svih muka, čekaju minimlane penzije“, upozorila je Bulatovićeva.

Ocenivši da su nacionlane penzije odličan „izum“, ona je sa žaljenjem konstatovala da se na ovaj način rešava veoma mali broj teških slučajeva, jer „para u državnoj kasi kudikamo ima manje nego zaslužnih umetnika“.

Povezana vest:  Novi roman iz edicije Vulkan Young Adult: Pod srećnom zvezdom

To je potkrepila brojkama da su 2009. nacionlane penzije dobila 23 književnika i to su 14 iz UKS, a ove godine se na listi odabranih našlo samo devet pisaca i od toga su četiri iz UKS.

Potpredsednik UKS u razrešenom Upravnom odboru Radomir Andrić, koji je prema današnjem glasanju dobio najviše glasova (200) za novi Odbor, govoreći o pravcima razvoja u narednom četvorogodišnjem periodu predložio je da se UKS ozbiljno angažuje na izdavanju vrednih dela svojih članova s obzirom na to da privatni izdavači traže da im se plati štampanje ili obezbede donatori a to je samo 30 procenata od cene knjige.

Andrić je predložio da se osnuje Klub prijatelja knjige i književnosti u kome bi se našli oni koji su spremni da pomognu rad UKS, ukazavši da vi udruženje na taj način bilo samostalnije.

On se založio, pre svega, za regionalnu saradnju UKS sa bivšim jugoslovenskim republikama, ali i sa zemljama koje su bile susedi SFRJ, kao i za okretanje štampanju dela članova u elektronskoj formi.

Pored prijema novih članova (32), od 200 koliko je pristiglo zahteva, Skupština je za počasne članove izabrala Ljubišu Georgijevskog (Makedonija), Anu Santolikvido (Italija), Radmilu Milentijević (SAD), Sretena B. Vognara (Australija) i Živorada Ajdačića.

Povezana vest:  Selfi sa Laguninom knjigom – nagradni foto-konkurs

Po pozivu su, kao redovni članovi UKS, primljeni Emir Kusturica i Stevan Kajević iz Čikaga.

U diskusiji, Dragan Tomić je naveo šta je Inicijativni odbor za osnivanje Sindikata pisaca uradio od juna ove godine jer smatra da je to najbolji put da se rešavaju materijalna pitanja ovog esnafa.

On je kazao da su dobili saglasnost Samostalnog sindikata Srbije da mu se priključe i ovaj sindikat bi branio interese pisaca bez obzira kom udruženju pripadaju.

Sindikat pisaca Srbije branio bi interes svojih članova u pregovorima sa izdavačima, agencijama za autorska prava i vlastima na republičkom i loklanom nivou, istakao je Tomić.

On je naveo da su pocele pripreme za osnivačku skupštinu sindikata koja bi trebalo da se održi u februaru 2011.

Sa sednice Skupštine upućena je podrška akciji „Vratimo dug piscima“, koju vode Ministarstvo kulture i „Večernje novosti“ u okviru Godine knjige i jezika, uz predlog da se ona nastavi i proširi na celu Srbiju.

Takođe, upućena je podrška Diku Martiju za njegov izveštaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.