Završna prezentacija učesnika projekta „O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama” biće održana 3. oktobra kao javni događaj u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu i online. Prostor će biti otvoren za publiku od 16-20 časova, i u tom periodu će biti održana prezentacija online platforme i projekcije video radova svih učesnika/ca, dok je za 18h zakazano javno čitanje tekstova i prezentacija stripa na srpskohrvatskom jeziku.

„Teoriju o staroj curi” Tamare Antonijević čitaće Ana Miljanić, a tekst „Ispresti endometrium” Tanje Šljivar čitaće Sofija Juričan. Kroz kontinuitet rada u kolektivu Björnsonova, Tanja Šljivar i Tamara Antonijević razvijaju tekstove, čitanja, performanse i fanzine, hvatajući se ovom prilikom u koštac sa vešticom sa endometriotskim supermoćima i gotovo svim “starim curama” sveta.

U CZKD-u će biti izložen i strip „Rupa u zidu 2” Marije Marjanović i Jovane Kocić Jurić, kroz koji autorke rekonstruišu sećanja na njihovu prabaku Olgu i njene prijateljice, kao i njihovo tajno sudelovanje u ženskom antifašističkom frontu u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata.

Eksperimentalni umetničko-istraživački projekat „O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama”, u organizaciji mreže  Create to Connect -> Create to Impact, odvija se od 15. septembra do 3. oktobra putem interneta i okuplja petnaest međunarodnih umetnika i umetnica koji su, kroz seriju „radnih susreta”, pozvani da promisle ovu temu. Kao deo zajedničkog procesa istraživanja i podsticaj koleginicama i kolegama, troje renomiranih autora koji u sopstvenoj umetničkoj praksi dodiruju aspekte teme – Želimir Žilnik, Barbi Marković i Rabija Mrue – javno su govorili o svom radu.

Povezana vest:  „Mefisto” na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Evropskoj prestonici kulture

Kulturni i medijski prostor je teren proizvodnje superheroja, ali i sučeljavanja i neslaganja oko toga čiji su to heroji. Koga vidimo kao zlikovca, koga kao heroja, tuđina i zašto – pitanja je koje kritički  tematizuju urednici projekta. Istraživački proces je usmeravao projekat u kretanje kroz spektar globalnih tema, poput tela u kohabitaciji sa bolešću ili promenama svoje strukture, tela u digitalnom prostoru, medijskim ličnostima, popularnom kulturom i njenim slikama kroz koje se grade ili razgrađuju stereotipi, klasnih pozicija u društvu, pisanih i nepisanih pravila patrijarhata, mitologije, istorije otpora i tradicije kolonijalnih odnosa i antikolonijalne borbe.

Jedna od ključnih tema koja je iznenada i neizbežno ugrađena u logiku i strukturu susreta i istraživanja, a nastala usled pandemije Covid-19 virusa, jeste „nova realnost” online rada, sa svim svojim ritualima u nastajanju. Istraživanja u okviru ovog projekta skreću nam pažnju na napetost, zasićenost društva, otvaranje novih polja borbi, pritiske i uslove života oko nas.  Koje će nas veštine održavati u online životu, ali i zahtevnijem offline prostoru borbe za opstanak, i kako ćemo se boriti sa transformacijama javne sfere i prostora, pitanja su koja ostaju otvorena.

Povezana vest:  Predstava "Garavi sokak" na sceni "Dadov"

Umetnice i umetnici sa iskustvom u oblastima multidisciplinarnog stvaralaštva, performansa, vizuelnih umetnosti ili pisanja koji učestvuju u projektu su: Tamara Antonijević, Rodrigo Batista, Cristina Gagiu, Nicola Gunn, James Jordan Johnson, Jovana Kocić, Lea Kukovičič, Marija Marjanović, Rita Natálio, Ariadna Rubio Lleo, Zuzana Sceránková, Tanja Šljivar, Vanda Velagić, Mohamed Yusuf Boss, Jaukje van Wonderen, kao i istraživač Dan Podjed.

Informacije o radovima i umetnicima možete naći na sledećem linku:

https://workingencounters.qpress.tech/artists/

Dok će Online radovi biti dostupni ovde:

https://workingencounters.qpress.tech/works/

Prvo izdanje „Radnih susreta” koncipirala je i organizovala grupa urednika: Bojan Đorđev (pozorišni reditelj/Beograd), Siniša Ilić (vizuelni umetnik/Beograd), Nataša Mackuljak (umetnica i kustoskinja/Beč) i Ivana Marjanović (kustoskinja/Insbruk) zajedno sa Draganom Jovović (producentkinja/Beograd).

Povezana vest:  Izložba “Povratak Beogradu” Maneta Šakića u Muzeju Grada Beograda

 

Mrežu Create to Connect -> Create to Impact čine: Bunker (Slovenija), ARTSADMIN LBG (Velika Britanija). Drugo more (Hrvatska), Etablissement Public du parc et de la Grande halle de la Villette – E.P.P.G.H.V (Francuska), Fundação Caixa Geral de Depósitos-CULTURGEST (Portugalija), Fundatia Alt Art Pentru Arta Alternativa (Rumunija), Institut Umeni – Divadelni Ustav (Republika Češka), Muzej savremene umetnosti– Tbilisi (Gruzija), NTGENT (Belgija), Santarcangelo dei Teatri (Italija), Stichting Noorderzon Groningen (Holandija), Stichting Theater Rotterdam (Holandija), Stiftelsen Bergen Internasjonale Teater (Norveška), Udruženi umetnički rad (Srbija), Naućno-istraživački centar Slovenačke akademije nauka i umetnosti  (ZRC SAZU) – Institut slovenačke etnologije, Institut etnomuzikologije, Institut za kulturu i studije sećanja (Slovenija).

Tim projekta

Urednici: Bojan Đorđev, Siniša Ilić, Ivana Marjanović (Kunstraum Innsbruck), Nataša Mackuljak

Producentkinja: Dragana Jovović

Organizatorka: Jovana Jankov

Tehnička podrška i produkcija multimedije: Vladimir Jerić Vlidi

Grafičko oblikovanje: Katarina Popović

Prevod i lektura: Žarko Cvejić

Promocija: KomunikART

Projekat se realizuje uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske unije, kao i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.