mirjana_karanovic

Glumici Mirjani Karanović uručena nagrada Žanka Stokić

Glumici Mirjani Karanović danas je u Narodnom pozorištu u Beogradu uručena nagrada „Žanka Stokić“ za stvaralački doprinos pozorišnom i filmskom životu Srbije i bogatstvo glumačkog izraza.

Mirjana Karanović je primajući priznanje koje nosi ime velike srpske glumice Žanke Stokić (1887-1947), rekla da duboko saoseća s tom ženom kojoj je nakon Drugog svetskog rata iz političkih razloga bilo zabranjeno da nastupa na sceni.

-Imam duboko saosećanje za tu ženu jer smatram da sam ja najbolja na sceni. U privatnom životu često nisam baš tako dobra i ne dopadam se sebi, a na sceni mogu sve, sve se usuđujem, ništa me nije sramota, scena je moj prostor slobode, moje kraljevstvo, i kada bi mi neko to oduzeo, moj duh bi strašno patio – rekla je Karanovićeva.

Povezana vest:  Konkurs Galerije Doma Omladine beograda za izlaganje u 2012. godini

Glumica je dodala da joj je drago što živi u vremenu kada „postojanje glumca na sceni ne može biti dovedeno u pitanje“.

-Zbog toga se borim i boriću se za to da glumci imaju slobodu da odluče kada će da igraju i kada će prestati da igraju. Bilo je neko vreme kada se govorilo da je sramota glumiti na sceni dok se napolju dešavaju ružne stvari. Mislim da glumci baš onda treba da igraju i da nešto kažu sa scene, jer je reč koju glumci izgovore na sceni najmoćnija – naglasila je Karanovićeva.

Nagrada „Žanka Stokić“ sastoji se od plakete s likom velike srpske glumice koju dodeljuje Narodno pozorište, statuete koju dodeljuje Opština Požarevac, rada akademskog vajara Milivoja Bogosavljevića i novčanog iznosa koji poklanja kompanija „Novosti“.

Povezana vest:  Junakinje koje se bore za kontrolu nad sopstvenim životima u romanu "Kupina i divlja ruža" Sonje Velton

Žiri za dodelu nagrade „Žanka Stokić“ u obrazloženju koje je

pročitala prošlogodišnja laureatkinja, glumica Dara Džokić, naveo je da je Karanovićeva „svojim glumačkim umećem i nespornom sveukupnom harizmom, u potpunosti zaslužila priznanje koje nosi ime najmarkantnije srpske glumice prve polovine prošlog veka“.

-Karanovićeva je izgradila umetničku karijeru otelovljujući likove žena s margine društva, a iz centra života, iz središta žive stvarnosti bez koje se više ne može zamisliti novija istorija srpskog pozorišta i filma – naveo je žiri u obrazloženju.

Jednoglasnu odluku o ovogodišnjoj laureatkinji doneo je žiri u kojem su bili: glumica Mira Stupica (predsednica), dramski pisac Dušan Kovačević, prošlogodišnja dobitnica nagrade Dara Džokić, upravnik narodnog pozorišta Božidar Đurović i generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“ Manojlo Vukotić.

Povezana vest:  Amela Vučenović, Jelena Sitar i Bonjo Lungov dobitnici Nagrade za životno delo „Mali Princ”

Na svečanosti su, uz prigodan muzičko-scenski program, prikazani i inserti iz najuspešnijih pozorišnih i filmskih ostvarenja u kojima je Mirjana Karanović igrala, poput filmova „Petrijin venac“, „Otac na službenom putu“, „Bure baruta“ ili predstava „Pozorišne iluzije“, „Gospođa ministarka“, „Drama o Mirjani i onima oko nje“.

Mirjana Karanović je ostvarila više od 80 uloga na filmu i u televizijskim serijama. Dobitnica je najznačajnijih domaćih i inostranih glumačkih nagrada i priznanja, a pored društvenog i humanitarnog angažmana, od 1995. godine predaje na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Nagrada „Žanka Stokić“ ove godine je dodeljena po osmi put.

Dosadašnje dobitnice tog priznanja su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Gordana Đurđević Dimić i Dara Džokić.