Notar Nicola

Izložba fotografija „75 cl“ – Priče o vinima i vinogradarima

“75 cl” naziv je projekta italijanskog fotografa Stefana Kompanjućija i dvojice italijanskih umetnika Alesandra Marketija i Hernana Gabriela Paisa, inspirisan  jedinstvenom merom zapremine svake flaše vina koja upravo iznosi 75cl.

U potpunosti posvećen vinu i svemu što ovaj napitak evocira, projekat ima za cilj da predoči ono što je ostalo i što se tokom godina promenilo od bogate vinske baštine gajene u okolini Rima, poznatijoj pod nazivom “Castelli Romani”. Izložba nudi i istorijski i kulturološki presek ove teritorije.

Osnovni cilj ovog fotografskog putovanja je da prenese poetičku sliku intimnog osećaja obrađivanja zemlje. Petnaest crno-belih fotografija Stefana Kompanjućija (realizovanih u srednjem formatu) evociraju složene horizonte “ljudi i vina”: sa jedne strane proizvođača koji još uvek ljubomorno čuvaju znanje i tradicionalne običaje, a sa druge privrednika, predstavnika nezaobilazne modernizacije, koji teže prodiranju bogate etnografske i kulturološke baštine teritorije Casteli Romani na svetsko tržište.

Povezana vest:  Roman "Julijan" Ivana Ivanjija u prodaji od ponedeljka

Jedan segment izložbe “75cl” čini i skulptura “La Folgore” (“Munja”) Alesandra Marketija koja doprinosi materijalnom sećanju na tradiciju proizvodnje vina. Delo je nastalo upotrebom starog drveta bačve koje se koristi upravo pri proizvodnji vina. Marketijeva “Munja” je i metafora mudrosti: antičke i drevne vrednosti u periodu kada je svaki čovek bio duboko povezan sa tradicionalnim običajima.

Specifično drvo vinove loze i njegova složena struktura predstavljala je inspiraciju za jedinstvene varijacije forme i stila skulpture Hernana Gabrijela Paisa.

Povezana vest:  Nikita Milivojević - novi umetnički direktor Bitefa

“Vitæ” (Vinova Loza) deo je projekta “75 cl” koji se bavi proučavanjem naziva i forme istoimene skulpture:

vinova loza kao biljka slatkih plodova, simbol svetog napitka

vinova loza kao biljka puzavica; uspeće i osvajanje vertikalnog prostora

vitae – na latinskom množina imenice vita, kao jedinstvo osoba koje se oko nje kreću: proizvođači i korisnici.

Izložbu će otvoriti Dr Slobodan Jović, enolog i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Ova izložba fotografija ujedno pokreće ideju da je proizvodnja vina sama po sebi neka vrsta umetnosti. Vino, kao i umetnost, je prisutno u mitologiji, između ostalog i u Bibliji. Radi se o mehanizmu koje navodi čoveka da misli i sanja, stimulišući sva njegova čula. Vino je i sinonim za eros, melanholiju i radost budući da dopire u organizam i menja ga, ali ne izdajući ga pritom. Vino je i intimna vrsta istine: nešto što uobičajeno ni sami sebi ne bismo priznali. Ono pomaže da se postane ono što smo zapravo. U tom smislu je zaista vrlo slično umetnosti.

Povezana vest:  Ovacije za All Stars postavu na 53. BEMUS-u

Umetnost i proizvodnja vina kreću se i ka aspektu savršenstva. Kada je reč o vinu, postoji mogućnost za napredak i progres. Ali, kada se napreduje u proizvodnji vina? Kada se realizuje arhaičnost istog. Danas se vino proizvodi ultramodernom tehnologijom koja ipak iznova realizuje san naših predaka.

{vsig}PRICE_O_VINIMA_I_VINOGRADARIMA{/vsig}