atelje212„Da nam živi, živi rad“ premijerno sutra u Ateljeu 212

 

Predstava „Da nam živi, živi rad“, u dramatizaciji Milana Markovića i režiji Anđelke Nikolić, koji su i autori teksta, biće premijerno izvedena sutra u „Teatru u podrumu“ Ateljea 212, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Upravnik tog teatra Kokan Mladenović rekao je da se nova predstava iz ciklusa „Revolucija“, kome je posvećena ova sezona u Ateljeu 212, bavi fenomenom rada, postavljajući pitanje šta danas znači biti radnik i zaposlen u „poludivljem i poluorganizaovanom sistemu“.

Povezana vest:  Bilo jednom u Urgentnom centru - Roman "Pun pansion" Predraga Mitrovića u prodaji od 20. avgusta

-Predstava ispituje fenomen rada danas i pokušava da nas provede kroz bolan put tranzicije na kome se Srbija nalazi – kazao je Mladenović, nazvavši komad „bolno aktuelnom predstavom“.

Ovaj svojevrsni „pamflet u dramskoj akciji“ bavi se starim i novim fenomenima koji prate život radnog čoveka i žene u Srbiji, a u predstavi su korišćeni tekstovi i melodije pesama „Pesma radu“, „Gaudemus igitur“, „Tćadienne“, kao i izabrani stavovi građana Srbije na temu aktuelne društveno-politričke situacije, preuzeti sa internet foruma i blogova.

Povezana vest:  Pišonja i Žuga u pozorišnoj predstavi Ateljea 212

U formi „agitprop“ predstave, „Da nam živi, živi rad“ bavi se različitim aspektima rada i radne obaveze, kao vidom „savremenog ropstva“ koji i dalje pogađa veći deo ljudske populacije, uprkos brojnim revolucijama, smenama različitih ideologija i raznovrsnim argumentacijama kojima se rad vekovima brani i slavi.

Metodom žive pozorišne provokacije, predstava pravi paralelu između nacističkog slogana „Rad oslobađa“, marksističkog „Rad je stvorio čoveka“ i savremenih kapitalističkih težnji ka afirmaciji prava na rad.

Povezana vest:  Uskoro će se u knjižarama pojaviti četvrto izdanje knjige „Marko Kraljević – čovek koji je postao legenda"

U predstavi, naslovljenoj po stihu iz kompozicije „Pesma radu“, igraju Ružica Sokić, Jakov Jevtović, Radmila Tomović, Aleksandar Đurica, Milan – Caci Mihailović, Bojan Dimitrijević, Petar Mihailović, Erol Kadić i Dragoš Holclajtner.

U autorskoj ekipi su scenograf Vesna Štrbac, kostimograf Dejan Došljak, kompozitor Irena Popović, a za scenski pokret zaslužna je Marija Milenković.