Jubilarna 50. Gitarijada biće održana od 11. do 13. avgusta na Gradskom stadionu u Zaječaru, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograd.
Saša Jović ispred Centra za kulturu Zaječara rekao je da su, uprkos lošoj finansijskoj situaciji, uspeli, prevenstveno zahvaljujući „zaječarskim snagama“, da organizuju jubilarnu Gitarijadu i zahvalio Željku Vasiću, predsedniku Organizacionog odbora, i Maksi Ćatoviću.

On je naglasio da je najvažnije da će Gitarijada zadržati ono osnovno – „afirmaciju neafirmisanih bendova“, koji će na sajtu manifestacije moći da apliciraju za učescshe u takmičarskom programu.
Jović je najavio „pomeranje modela kotiranja“ bendova za učešće na Gitarijadi i pojasnio da će oni učestvovati na „mini gitarijadama“ po Srbiji i regionu i tako se kvalifikovati za takmičarski deo zaječarske manifestacije.

Povezana vest:  Više od 170 Elvisovih stvari na aukciji

„Želimo da zaječarska Gitarijada ostane prva rok manifestacija koja neguje gitarski zvuk u Srbiji i regionu“, istakao je Jović.
U revijalnom delu prvog dana Gitarijade nastupiće bendovi „Industrija“, „Ritam nereda“ i „Orthodox Celts“, drugog dana publiku očekuju „Bjesovi, „Eyesburn“ i „Riblja čorba“, a poslednje večeri „Love hunters“, „Kerber“ i „Uriah Heep“.

Frontemen benda „Orthodox Celts“ Aleksandar Petrović (Aca Seltik), poreklom Zaječarac, kaže da je „na ovaj ili onaj način“ odrastao na Gitarijadi i da mu je ona bila posebno važna stanica.
On je naglasio da Gitarijada po svom značaju nadilazi mnoge veće i poznatije festivale, prvenstveno, zato što daje šansu mladima i neafirmisanim bendovima, koji imaju šta da kažu, ali nemaju gde.

Povezana vest:  Izložba fotografija „Beogradski džez festival – Premotavanje" Lasla Dormana

Petrović je skrenuo pažnju na edukativan karakter Gitarijade. „Otići negde, naučiti nešto i vratiti se ispunjen, to je ono što je Gitarijada radila i mora da nastavi“, dodao je Petrović.
Basista grupe „Riblja Čorba“ Miša Aleksić rekao je da taj bend danas postoji zahvaljujući Gitarijadi.
On je podsetio da je 1992. godina „Riblja čorba“ svirala na Gitarijadi, tada je Bora Đorđević zbog rata upao u teško emotivno stanje i nakon izvođenja pesme „Pogledaj svoj dom, anđele“, saopštio da je to njihov poslednji nastup.

Povezana vest:  Tradicionalno Orthodox Celts 17. marta u Domu omladine Beograda

„Publika je tada krenula da viče ‘Boro, mi te ne damo’, njemu je stala knedla u grlu i odlučio je da nastavimo dalje, tako da je Gitarijada zaslužna što ‘Riblja čorba’ i dalje postoji“, ispričao je Aleksić.
Za sve zaintresovane posetioce obezbeđen je i besplatan kamp u parku „Kraljevica“, kao i jedna obrok.