Nakon uspešnog prvog projekta licenciranja u gradu Puebla u Meksiku (2015-2022) bečka Kuća muzike, muzej u vlasništvu Bečkog holdinga, započeo je saradnju sa najvećim kineskim koncertnim organizatorom „WU Promotion“. U kineskom gradu Janguanu će 2024. godine biti otvorena Kuća muzike po uzoru na orginal iz Beča. „WU Promotion“ je poznat kao najveći organizator klasične muzike u Aziji i posvećen je kulturnoj razmeni.

Ugovor o licenciranju između „WU Promotion“ i bečke Kuće muzike omogućava otvaranje muzeja po uzoru na bečki, kako u Kini tako i u drugim azijskim zemljama. Pilot-projekat je već u toku i bliži se realizaciji. Prva Kuća muzike biće otvorena u istorijskom gradu Janguanu, 150 kilometara jugozapadno od Šangaja, na jesen 2024. godine.

Povezana vest:  „Indexi i prijatelji" koncert pod nazivom „SVE OVE GODINE" tradicionalno u Sava Centru

„Uspešna priča koja traje 23 godine sa više od pet miliona posetilaca govori sama za sebe. Interaktivni izložbeni prostori i jedinstvene instalacije u Kući muzike omogućavaju nove, inovativne pristupe muzici. Kombinacija visoke tehnologije i elemenata učešća nudi dosad neviđeno muzičko iskustvo – u didaktički moderno obrađenoj postavci“, rekao je gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig.

„Ključni cilj muzičkog pedagoškog rada u Kući muzike je probuditi radoznalost za muziku i radost sviranja što je ranije moguće. Muzika kao univerzalni jezik pomaže u izgradnji mostova među ljudima“, rekao je direktor Kuće muzike, Zimon Poš.

Povezana vest:  Pappazzi iznervirali Majli Sajrus

„Kuća muzike iz Beča je jedan od najomiljenijih muzeja u gradu i nadamo se da će buduća Kuća muzike u Kini doprineti promociji muzičke razmene između Austrije i Kine i međusobnom razumevanju između ova dva naroda“, rekao je Ping Hen, savetnik Ambasade Narodne Republike Kine u republici Austriji.

Foto: Hanna Pribitzer