AleksandarRakovic2

Promocija knjige „Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968“

Izdavačka kuća Arhipelag upravo je objavila kapitalnu istoriografsku studiju Aleksandra Rakovića „Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968“. Rakovićeva knjiga je uzbudljiva i zanimljivo napisana istorija jugoslovenskog rokenrola od klasičnog, preko električarskog rokenrola, do bitnika i hipika.

Knjiga „Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968.“ otkriva nam iznutra jedno vreme, njegove ljude i događaje. Ova nesvakidašnja istorija jednog doba predstavlja istoriju svakodnevice, društvenih i privatnih rituala, novih običaja i modernih izazova, oslobađanja seksualnosti u socijalističkom društvu, ideoloških i političkih drama koje su obeležile socijalističku epohu.

Ko su bili prvi rokeri, ko je prvi u Beogradu nosio dugu kosu, kada su počele da se nose mini suknje, gde je bila prva diskoteka, šta je značila gitarijada u Beogradu šezdesetih, koje su bile najvažnije rok grupe šezdesetih godina, kako je nastalo i teklo veliko rivalstvo Silueta i Elipsi, kako su izgledale rok scene u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i drugim gradovima druge Jugoslavije?

Povezana vest:  EVANESCENCE - novi album u prodaji!!!

Nastala na temelju sveobuhvatnog istraživanja i novog tumačenja ogromne građe o početnoj, herojskoj i integrativnoj fazi jugoslovenskog roka, knjiga Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. opisuje put rokenrola od ideološkog izazova jugoslovenskom socijalizmu do saputnika ili čak saveznika.

Govoreći o značaju rokenrola kao jedinstvenog zvuka Hladnog rata ili o sličnostima i razlikama rokenrola u Jugoslaviji i državama Istočnog bloka, Raković uverljivo pokazuje kako je rokenrol našao mesto u jugoslovenskom popkulturnom modelu i postao njegov nosilac sve do raspada SFRJ početkom devedesetih.

Povezana vest:  Majli Sajrus promenila frizuru, sad ima plavu dečačku frizuru

Osim istraživanja obimne građe, ova knjiga o rokenrolu kao najvećoj društvenoj i kulturnoj revoluciji 20. veka, o muzici i kulturi koja je preskočila istorijske barijere predočava razgovore sa svedocima i učesnicima nastanka i prvih decenija rok scene u drugoj Jugoslaviji, kao i reprezentativan izbor fotografija. Među Rakovićevim sagovornicima nalaze se: rok muzičari Ilija Ika Stanić, Novak Džepina, Božidar Lari Plesničar, Tomi Sovilj, Jovan Mišević, Dragan Raičević, Zoran Simjanović, Branko Gluščević, Dragoljub Dika Đorđević, Branislav Marušić Čutura, Siniša Škarica, Branislav Anđelović, Bojan Hreljac, Feđa Trgo, Vuk Stambolović ili Goran Vukićević, vlasnik prve diskoteke u Beogradu Lazar Šećerović, pevač zabavne muzike Minja Subota, Svetozar Gligorić, rok novinar Peca Popović, ondašnji političari Tomislav Badovinac i Rajko Danilović, i mnogi drugi.

Povezana vest:  U Velikoj Britaniji povećana prodaja vinila

Aleksandar Raković (Beograd, 1972) doktorirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Autor je knjige „Jugosloveni i Irska revolucija 1916-1923.“ (Beograd, 2009). Živi i radi u Beogradu.

Aleksandar Raković: „Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968“

Sreda, 04. april 2012. u 19:00

DOB//Amerikana

Uvodna reč: Gojko Božović, gl. ur. i direktor Izdavačke kuće „Arhipelag“

Govore:  prof. dr Ljubodrag Dimić, istoričar, Filozofski fakultet u Beogradu; prof. Zoran Simjanović, muzičar, klavijaturista sastava Siluete i Elipse; Vladan Krasić, tadašnji umetnički direktor Euridike; dr Aleksandar Raković, istoričar, autor knjige, Institut za noviju istoriju Srbije.

Moderator: Dragan Ambrozić, programski urednik DOB-a.