poplava

PREGLED

Evakuisano 7.250 ljudi, najugroženiji Obrenovac

Iz poplavljenih područja u Srbiji evakuisano je 7.250 osoba, a najugroženiji su stanovnici Obrenovca, gde je 90 odsto teritorije pod vodom, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Na teritoriji Srbije ugroženo je 1.388, a poplavljeno 936 objekata, poslednji su podaci MUP. 
U Obrenovcu je evakuisano oko 2.500 ljudi, upućeno je više od 200 zahteva za evakuaciju, a kod hotela „Obrenovac“ nalazi se više autobusa u slučaju masovne evakuacije. Zatvoren je most Surčin – Obenovac, a u toj opštini nema električne energije. 
U Svilajncu je u toku evakuacija ljudi iz kuća pošto je skoro ceo grad, zbog izlivanja reke Resave, pod vodom, a kritično je i Ubu, Paraćinu i Smederevskoj Palanci. 
U Obrenovcu je angažovano 1.500 pripadnika Vatrogasno – spasilačkih jedinica, policije, žandarmerije, PTJ i Vojske Srbije, a tamo je I premijer Aleksandar Vučić i ministri Nikola Selaković i Nebojša Stefanović. 
Na teritoriji cele Srbije angažovano je više od 4.500 hiljade pripadnika tih jedinica sa 441 vozila, sedam helikoptera, većim brojem autobusa i borbenih vozila, 100 pumpi, 80 čamaca. U Vojvodini nema opasnosti od izlivanja velikih reka, ali se zbog naglog porasta vodostaja Save od danas sprovode mere vanredne odbrane od poplava na 120 kilometara tog vodotoka. 
Pomoć građanima ugroženih područja šalju kompanije i udruženja privrednika u Srbiji, a beogradske opštine organizovale su prikupljanje pomoći. 
Vlada Srbije proglasila je juče vanrednu situaciju u zemlji zbog poplava, a MUP je naveo da zainteresovani koji žele da upute pomoć ugroženima u vanrednoj situaciji mogu uplatiti novac na namenski dinarski predračun Vlade Srbije broj 840-3546721-89, svrha uplate: za otklanjanje vanrednih okolnosti za poplave. 

Povezana vest:  Zbog poplava zatvoreno 14 zdravstvenih ustanova u Srbiji