coffee-549107 1280

Studija: Trgovina kofeinom cvetala u drevnoj Americi

Više od 1.000 godina pre lanaca kafića, kofein je bio međunarodna roba i drevne civilizacije trgovale su pićima od drače ili kakaa između današnjeg Meksika, jugozapada i juga SAD, pokazala je nova studija.
Studija, na čijem je čelu profesor antropologije sa Univerziteta Nju Meksiko Patriša Kraun, navodi da je trgovina trajala oko 700 godina i da je bila podstaknuta kofeinskom zavisnošću prekolumbovskih kultura.
Prethodne studije pronašle su tragove čokoladnih pića na bazi kakaa u pojedinim oblastima na jugozapadu SAD ali nova studija potvrđuje njihovu popularnost i uvodi i draču za koju se ranije nije znalo da je konzumirana na Jugozapadu, piše AP.
Drača, koja se koristi za pravljenje čaja punog kofeina, rasla je na jugu SAD.
Stručnjaci su pronašli kofein na ostacima posuda, bokala i krčaga na lokalitetima u današnjem Nju Meksiku, Arizoni i Koloradu gde ne rastu ni drača ni kakao.
Kraun smatra da je kofein najverovatnije korišćen u ritualima i prilikom političkih događaja. Naučnici veruju da je piće mahom koristila elita i plemstvo jer su biljke morale da prođu dug put.
„Za ljude koji su jeli kukuruz, pasulj i tikvu, ovo piće je služilo za ‘podizanje'“, rekla je ona.
Za sada se ne zna da li su ljudi sa Jugozapada putovali u Meksiko ili su biljke do njih stizale seoskim trgovačkim rutama.
Studija je objavljena u listu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Povezana vest:  Sutra u 12.51 časova počinje leto