A fish called Wanda

Pajtonovci na Pickboxu

A sada nešto potpuno drugačije…
Legendarna pajtonovska petorka obeležila je generaciju leta ljubavi s obe strane gvozdene zavese, a svojim bespoštednim humorom zauvek je obezbedila mesto u našim srcima. Nimalo suptilna provokacija usmerena prema moralu, snobizmu aristokratije, viteškoj prošlosti Britanije, politici, crkvi, malograđanštini, ali i samom BBC-ju koji je producirao Monti Pajton, učinila je britanski tip humora planetarno popularnim.
Pickbox vam je pripremio četiri sjajna naslova u kojima možete da gledate pajtonovce, a vi samo treba da se pobrinete da uhvatite Falični pansion dok još možete.

Džangrizavi vlasnik hotela

Najpoznatiji pajtonovac Džon Kliz je svog džangrizavog, neljubaznog, egocentričnog i ciničnog vlasnika devonskog hotela Falični pasnion bazirao na bezobraznom vlasniku hotela koga je sreo u stvarnosti, a neki tvrde i da je Bazil Folti navodno kreiran prema Ričardu Ingramsu, bivšem uredniku Private Eyea koji je kritički pisao o Pajtonovima, a kojem Kilz nije hteo da ostane dužan.
Endrju Saks aka nespretni španski konobar Manuel koji ne zna ni reči engleskog, priznao je da Klizeovo fizičko zlostavljanje nije izgledalo tako nevino kao na ekranu i da ga je jednom udario toliko jako, da je umalo pao u nesvest. A ne moramo ni da kažemo da se u sceni požara u kuhinji jadni Manuel opekao toliko, da je BBC morao da mu isplati 700 funti odštete.

Loš scenario, odličan film

Povezana vest:  Čarolija stiže na Pickbox!

Krajem osamdesetih pajtonovci Džon Kliz i Majkl Pejlin susreću se u poznatoj krimi komediji Riba zvana Vanda u kojoj zgodna prevarantkinja Vanda (Džejmi Li Kertis)vešto koristi svoje atribute da bi se uz pomoć lakovernog i uštogljenog advokata Arčija (Džon Kliz) domogla sakrivenih dijamanata. Iako se Majklu Pejlinu u prvi mah učinilo da je scenario filma užasan, kasnije je priznao da mu je to bio najuspešniji film u životu, a za sporednu ulogu smušenog Kena Pajla osvojio je i Baftu.

Povezana vest:  FILM „JOY DIVISION" U OKVIRU FILMSKOG MARATONA UTORKOM

Živopisni život kraj Himalaja

Za razliku od Kliza, Ajdla i Čepmena koji su voleli da prelaze granice dobrog ukusa, Majkl Pejlin je, pored Terija Džonsa, smatran dobrim pajtonovcem. A kada je početkom osamdesetih počeo da snima brojne TV putopise koji su ga dodatno proslavili, postao je poznat i kao Najbolji čovek u Britaniji.
Da Majkl Pejlin nema samo dobar smisao za humor, već i da ume da se ophodi s ljudima različitih nacionalnosti i kulturnog nasleđa, saznajemo u BBC-jevom živopisnom dokumentarnom serijalu Himalaji s Majklom Pejlinom koji nas vodi u svet nesigurnih i ratobornih država, ali gostoljubivih naroda koji žive pored najvećeg planinskog masiva na svetu.

Loša reputacija varvara

Čudan jezik, prljava i primitivna odeća, velike preteće brčine i mačevi koji seku glave samo je jedna od slika koju imamo pred očima kada zamislimo necivilizovanog varvarina koji hrli prema uređenom Rimskom carstvu. Uglađeni Rimljani smatrali su varvarinom svakog onog ko nije bio Rimljanin, tako da su varvarima mogli biti prozvani i neki sasvim pristojni ljudi koji su se igrom slučaja zadesili s druge strane granice.
Pajtonovac Teri Džons odlučio je da progovori o lošoj reputaciji koju varvari uživaju vekovima, a malo drugačiju istinu od one školske koja se vekovima oslanja na rimsku propagandu možete videti u BBC- jevom serijalu Varvari Terija Džonsa.