Home Box Office, vodeća premium televizijska mreža s ponosom najavljuje ekskluzivnu premijeru filma u produkciji HBO Filmsa, „Besmrtni život Henrijete Laks“ (The Immortal Life of Henrietta Lacks)  koji će se u Srbiji premijerno prikazati 29. aprila na HBO-u.

Putem HBO GO, internet usluge videa na zahtev, film će biti dostupan od 23. aprila, dok će na HBO On Demand usluzi biti dostupan od 24. aprila.

O filmu:

Opra Vinfri, dobitnica Emija i nominovana za Oskara, glumi u filmu kanala HBO „Besmrtni život Henrijete Laks“, zasnovanom na istoimenom bestseleru Rebeke Sklut koji je dobio odlične kritike. Film pripoveda istinitu priču o Henrijeti Laks, Afroamerikanki čije su ćelije korišćene za dobijanje prve

besmrtne linije ljudskih ćelija. Ispričan kroz perspektivu njene ćerke, Debore Laks (Vinfri), film prikazuje njenu potragu za saznanjem svega onoga što nije znala o majci i pokušaj da razume kako je neovlašćeno uzimanje Henrijetinih kancerogenih ćelija 1951. godine dovelo do neverovatnog medicinskog uspeha i zauvek promenilo mnogobrojne živote i samu medicinu. Ovo je priča o medicinskoj uobraženosti i trijumfu, rasnim razlikama, siromaštvu i dubokom prijateljstvu između ljudi od kojih se to najmanje očekuje.

Povezana vest:  Sony BRAVIA A1 OLED 4K HDR televizori konačno stižu u Evropu

Višestruki dobitnik Toni nagrada, DGA nagrade i nominovan za Emija, Džordž Si Vulf donosi na male ekrane priču zasnovanu na knjizi.

Izvršnu producentkinju Opru Vinfri zaintrigirala je knjiga i pre nego što je izašla iz štampe. Svesna konkurencije u nadmetanju na filmska prava, dok je još bio u razvoju, Opra je kontaktirala Rebeku Skut kako bi  joj se zahvalila na desetogodišnjem trudu i odlučnosti koja je bila potrebna mladoj novinarki da ispriča Henrijetinu priču.

Na početku, Vinfrijevia nije želela da učestvuje u projektu kao glumica jer nije moglu u potpunosti da se poistoveti sa Henrijetinom kćerkom Deborom. No, sve se promenilo kada je scenario u ruke uzeo Volf. U njegovoj verziji, odlučio je da se fokusira na odlučnost Debore Laks u cilju oživljavanja majčine prošlosti (majku je izgubila sa samo dve godine), isto kao i njene veze sa Rebekom Sklut, koja je podstakla njenu potragu.

Nekoliko članova porodice Laks učestvovali su na filmu kao konsultatni, uključujući Henrijetinu decu i unuke.

Film je snimljen u Altanti i njenoj okolini, Baltimoru i ulazu u bolnicu Džon Hopkins, gde je Henrijeta Laks pre 65 godina ušla i dotakla nogu velike verse statue postavljene u atrijumu bolnice.

Povezana vest:  Mega lako do polufinala Kupa Radivoja Koraća

Više o samoj priči Henrijete Laks

Henrijeta Laks odrasla je na farmi duvana u Virginiji, a 1951. bila je  udata žena, majka petoro dece kada joj je dijagnostikovan rak vrata materice u 31. godini. U bolnici Džon Hopkins u Baltimoru, odstranjene su joj maligne stranice tumora, bez njenog ili znanja njene porodice, što je tada bilo uobičajeno. Njeno tkivo uzeo je dr. Džordž gej, koji je u istoj bolnici 30 godina pokušavao da napravi besmrtnu statičnu liniju. Naučnici širom sveta pokušali su da urade istu stvar kako bi se omogućilo „ljudsko testiranje“ koje nije bilo moguće na živim ljudskim bićima. Do tada, niko nije uspeo da uzgoji ljudske stanice u Petrijevoj šolji.

Ipak, stanice Henrijete Laks koje su se velikom brzinom umnožavale i ubrzavale rast t umora u njenom telu, nastavile su  da raste i van tela, u laboratorijskim uslovima.

Ono što je započelo kao znatiželja doktora, dovelo je do početka biomedicinske industrije i upotrebe, tada poznatih HeLa stanica, a tokom stotina hiljada istraživanja pomoglo je pri razvoju lekova za dečiju paralizu, leukemiju, grip i Parkinsonovu bolest. Stanice su korišćene za kloniranje i mapiranje gena, bile su uključene u prvim svemirskim misijama kako bi se proučio uticaj bestežinskog stanja na ljudske stanice.

Povezana vest:  FARMA 2010, Farmeri komentarisali vezu Nemanje i Milice

Iako prodane mnogima i kupljene od mnogih, stanice Laksove i danas postoje i množe se.

Naučna novinarka Rebeka Sklut provela je 10 godina istražujući priiču iza HeLa stanica, pokušavajući da vrati Henrijetinu priču u  centar pažnje. Prema Njujork Tajmsu, njen bestesler  iz 2010. godine, „Besmrtni život  Henrijete Laks“ ne donosi samo naučno objašnjenje priče već prati i njen trud da stekne poverenje porodice Laks i pridruži se Henrijetinoj kćerki Debori u otkriću žene čiji je tihi doprinos promenio svet.

O knjizi

„Besmrtni život Henrijete Laks“ Rebeke Sklut proveo je na Njujork tajmsovoj listi bestselera gotovo 6  godina, a 2011. dobio je National Academies Communication nagradu, za kreativni rad koji je pomogao javnosti u boljem razumevanju tema iz oblasti nauke, inženjerstva i mašinstva. Knjigu je izdao Crown Publishing a prevedena je na više od 25 jezika i postala deo gradiva u školama.

PHOTO:  © 2017 Home Box Office, Inc. All rights reserved.