kristina_i_lazar_foto_saricspress_rts_(22)

„ŠLJIVIK“ OD 23. OKTOBRA U 17 ČASOVA I 40 MINUTA, RTS 1 i Satelit

Radio-televizija Srbije na Prvom programu i na Satelitskom počinje emitovanje emisije izvorne narodne muzike pod nazivom „Šljivik“. Posle nekoliko meseci priprema i audicija koje su održane u devet gradova naše zemlje,  gledaoci RTS-a imaće priliku da vide najuspešnije učesnike u dosadašnjem izboru- izvođače u domenu izvorne vokalne i instrumentalne muzike, kao i naše igračke tradicije.  Svi izvođači-takmičari će izvoditi izvornu muziku kraja odakle dolaze. Prva na programu je emisija snimana u Užicu.

„Šljivik“ će prikazati veliko bogatstvo tradicionalne kulture naše zemlje. Zamišljena kao svojevrsna etnovizija, emisija će biti zabavno edukativnog karaktera, realizovana savremenim medijskim izrazom, a takmičarski karakter joj daje dinamiku i neizvesnost iz nedelje u nedelju, sve do finala kada će se znati i ime nosilaca „čuvara narodne baštine“.  Audicije su održane u Užicu, Ivanjici, Leposaviću, Zaječaru, Bačkoj Palanci, Kraljevu i Kragujevcu, Vranju i Nišu tako da će izvornu muziku iz ovih krajeva gledaoci RTS-a moći da čuju u narednih devet nedelja.

Povezana vest:  Nesvakidašnja serija „Ljubav i prevod“ od 14. februara na TLC-u

Projektu „Šljivik“ pristupili smo iz srca – ljubav prema našoj izvornoj tradiciji koju delimo sa izvođačima, osetiće i gledaoci. Nadamo se da ćemo ovom emisijom doprineti očuvanju muzičkog narodnog blaga, ali i inspirisati mnoge mlade ljude da se zainteresuju za izvornu muziku svoga kraja – ističe Svetlana Azanjac, koja je zajedno sa Dušanom Šukletovićem autor ove jedinstvene emisije RTS-a.

Takmičenje je u četiri kategorije: vokalni solisti, izvorne pevačke grupe, sviranje na narodnim instrumentima i narodne igre. U predstojećem serijalu od 13 emisija na RTS predstaviće se najtalentovaniji izvođači sa audicija iz devet gradova naše zemlje. Forma prvih devet emisija zamišljena je da prikaže po dva predstavnika za svaku kategoriju određenog grada i okoline. U nastavku, najbolji izvođači- predstavnici gradova  međusobno će se takmičiti  u predviđene tri emisije polufinala. Na kraju nas čeka finale gde će se izabrati „čuvar narodne baštine“  u svakoj predviđenoj kategoriji.

Povezana vest:  Premijera na kanlu TLC: Medijum sa Long Ajlanda

Na audicijama za emisiju Šljivik naišli smo na veliko interesovanje takmičara svih generacija, tako da izbor nije bio ni malo lak. Uverili smo se da odabrani takmičari poseduju izuzetan kvalitet, muzikalnost i autentičnu emociju koju će moći da podele sa svim građanima Srbije-naglašava Dušan Šukletović.

Emisije se realizuju u studiju uz učešće Narodnog orkestra RTS-a, pod budnim okom tročlanog žirija, a za dobru zabavu zaduženi su  voditelji  Kristina Radenković i Lazar Dubovac. U stručnom žiriju, kojim predsedava dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog su i direktor ansambla „Kolo“ Radojica Kuzmanović i po jedan gostujući pevač narodne muzike koji će se menjati od emisije do emisije. Žiri će ocenjvati takmičare i na stručan način komentarisati njihove nastupe čime ova serija emisija  ima poseban obrazovni karakter. U toku emisije predviđeni su prilozi snimljeni na audicijama.

Povezana vest:  Najavljeno snimanje treće sezone serije "Fear the Walking Dead"

Voditelji: Svetlana Azanjac, Dušan Šukletović, Urednici: Svetlana Azanjac i Dušan Šukletović.Realizacija: Muzička redakcija