pozovitebabicu„Pozovite babicu“ i serija i knjiga pred srpskom publikom
 
Da li možete da se setite makar jedne knjige gde je babica glavni junak? Verovatno ne, budući da ova profesija, za razliku od lekarske, izgleda nije dovoljno inspirativna za pisce ali je britanska književnica i medicinska sestra Dženifer Vort ispravila tu nepravdu memoarima „Pozovite babicu“.
Ovu istinitu priču o Londonu 1950ih nedavno je objavila „Čarobna knjiga“ i ispostavilo se da se poklopila sa prikazivanjem istoimene, veoma popularne britanske serije na kanalu Fox life.
Knjiga je u Britaniji objavljena 2002. pa potom i 2007. kada je postala bestseler. Posle nje su usledila još tri memoara – „Shadows of the Workhouse“, „Farevell to the East End“ i „In the Midst of Life“.
Vortova (1935-2011) je inače pažnju javnosti privukla žestokim kritikama Majk Lijevog filma „Vera Drejk“ o ilegalnim abortusima. Ona je tvrdila da je metod prikazan u filmu bio sve samo ne brz i bezbolan i da je gotovo uvek bio fatalan za majku.
Vortova je u predgovoru navela da je na ideju o knjizi došla pošto je registrovana babica, doktor medicinskih nauka, predavač Teri Kouts u „Porodiljskom žurnalu“ objavila članak „Kako su babice prikazane u književnosti“ u kome zaključuje da uopšte nisu zastupljene u evropskoj i anglosaksonskoj književnosti.
Podstaknuta tom nepravdom, Vortova je napisala duhovit, nežan, dirljiv, na momente tragičan prikaz posleratnog Londona i života babica koje su danju i noću, po svakavkom vremenu obilazile svoje pacijentkinje u najsiromašnijem delu britanske prestonice i pomagale da na svet dođe na hiljade dece.
Od prostitutki i siromašnih majki koje su prinuđene da sa decom odu u „ubožnice“ – jezive institucije za prihvat najsiromašnijih gde su roditelji odvajani od dece, dečaci od devojčica i gde su ovi nesrećnici de fakto zatvarani i zaboravljeni od svih – do mešovitih brakova, žena sa 25oro dece, mladih majki, toplih i srećnih porodica koje žive u bednim sobama, scene porodičnog nasilja Dženifer Vort kroz svoje memoare oživljava svet babica koje su se herojski borile da pomognu.
Vortova nikada ne preteruje sa stručnim izrazima i umesto dosadnog udžbenika različitih medicinskih slučajeva nudi žvotne priče gde su junakinje nekada manje nekada više simpatične ali uvek od krvi i mesa.
Povezana vest:  "Štreberi" dodeljuju stipendije studentima UCLA