U Srbiji su prvog jula stupili na snagu novi pravilnici koji se odnose na prehrambene proizvode. Kako bi se usaglasili sa propisima Evropske unije, ali i zbog praktičnih razloga njihove primene, od dosadašnjeg jednog, nastala su dva pravilnika. Preciznije, radi se o Pravilniku o kakao i čokoladnim proizvodima namenjenim za ljudsku upotrebu i Pravilniku o proizvodima sličnim čokoladi, krem i bombonskim proizvodima.

Jedan od članova radne grupe, pri Privrednoj komori Srbije, za izradu oba pravilnika, bila je Dragana Stikić, direktorka za regulatorne i naučne poslove u kompaniji Nestlé. Ona kaže da je Pravilnik o kakao i čokoladnim proizvodima namenjenim za ljudsku upotrebu sada u potpunosti usaglašen sa direktivom Evropske unije iz 2000. godine. Prema rečima Dragane Stikić, ovo je važno jer „ujednačena pravila znače da ne postoje barijere u razmeni ove vrste proizvoda između zemalja.”

„Važno je napomenuti da u Evropskoj uniji ne postoji pravilnik koji bliže propisuje proizvode slične čokoladi, krem i bombonske proizvode. Iako za pravilnik namenjen ovim vrstama proizvoda ne postoji paralela u EU, domaćim proizvođačima je bilo važno da bude donet, kako bi se usaglasila pravila na tržištu prilikom stavljanja ovih kategorija proizvoda na domaće tržište i tržište non-EU zamalja Balkanske regije“, objašnjava Dragana Stikić. Dakle, pravilnici treba da budu prilagođeni domaćoj terminologiji i načinu rada, interpretaciji drugih propisa koji mogu da utiču na njegovu primenu. „Kod donošenja ovog propisa u Srbiji, bilo je veoma važno prepoznati da se naši proizvodi najčešće izvoze u Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, te su članovi radne grupe pri Privrednoj komori Srbije nastojali da pravila ujednače i sa specifičnim propisima u tim zemljama“, dodala je Stikić.

Povezana vest:  U Briselu otvoreno Selo čokolade

Osim Pravilnika o kakao i čokoladnim proizvodima namenjenim za ljudsku upotrebu i Pravilnika o proizvodima sličnim čokoladi, krem i bombonskim proizvodima, prvobitno je bilo predviđeno da prvog jula stupi na snagu i Pravilnik o voćnim sokovima i određenim srodnim proizvodima namenjenim za ljudsku upotrebu koji je objavljen kao potreba za većim nivoom usaglašenosti sa propisom koji ovu oblast reguliše u EU. Povodom donošenja ovog pravilnika, direktorka za regulatorne i naučne poslove u kompaniji Nestlé je izjavila:

Povezana vest:  BUDITE SOLIDARNI – Podržite kampanju "Škola za superheroje"

„Kao kompanija nismo učestvovali u radnoj grupi za izradu ovog pravilnika jer nismo prisutni u tom segmentu na ovim prostorima, no, svakako podržavamo njegovo donošenje, jer se time uređuju i usaglašavaju pravila u većem stepenu od dosadašnjeg, što olakšava nabavku i plasman gotovih proizvoda, kao i sirovina za različite grane prehrambene industrije, a ne samo industriju proizvodnje voćnih sokova.”

Između ostalog, ovim propisom se zabranjuje dodavanje šećera u voćne sokove, odnosno proizvode koji su deklarisani kao 100 odsto voćni, te će šećer u voćnim sokovima biti onaj dobijen iz voća, a ne dodat. Međutim, primena ovog pravilnika odložena je za januar 2021. godine jer je proizvođačima potreban duži period za prilagođavanje novonastalim uslovima, pogotovo usled epidemiološke situacije koja je dodatno uticala na promene na tržištu prehrambenih proizvoda. Stikić ističe da je „jako dobro to što je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo potrebe industrije u ovom slučaju i odložilo i omogućilo blagovremenu primenu za još 6 meseci.”

Povezana vest:  Konstantinovo raskršće – kome ide nagrada za najbolji spot?

Ove izmene propisa korisne su kako za potrošače, tako i proizvođače. Za potrošače su korisne jer se novim propisima zahteva odgovarajući nivo kvaliteta, sastava i svojstva proizvoda koji je u skladu sa njihovim očekivanja, dok će za proizvođače ovo značiti mogućnost razvijanja u skladu sa svetskim standardima i zadovoljavanje sve zahtevnijih potreba samih potrošača.