Fondacija NJ.K.V. Princeze Katarine, u saradnji sa Humanitarnom organizacijom Lajflajn iz Čikaga, čiji je pokrovitelj Njeno Kraljevsko Visočanstvo, godinama pruža značajnu podršku ženama koje borave u sigurnim kućama i skloništima za žene u Srbiji i Republici Srpskoj, što je nastavljeno i najnovijim donacijama.

Projekat „Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja“ pokrenut je kako bi se omogućilo ženama u sigurnim kućama i skloništima da se zaposle i postanu finansijski nezavisne po izlasku iz tih institucija. Ovaj projekat realizovan je kao pomoć za tri sigurne kuće u Republici Srpskoj, u Banja Luci, Modriči i Bijeljini. Sredstva za ovaj projekat obezbeđena su izdavanjem i prodajom kuvara „Kuvanje s ljubavlju“, koji je kreirala grupa nesebičnih i predanih pristalica Lajflajna Čikago.

Povezana vest:  Beč: Konferencija „Pristupačan smeštaj u rastućim evropskim gradovima

Ove tri sigurne kuće dobile su vredne donacije koje uključuju: mašinu za lasersko sečenje i graviranje, mašinu za šivenje, mašinu za vez, industrijsku peglu, laptop i staklenik, kako bi se pomoglo korisnicama da steknu i/ili prošire svoja znanja i veštine iz oblasti poljoprivrede. Uslovi života u sigurnoj kući u Banjaluci takođe su umnogome poboljšani ugradnjom novih radijatora i nabavkom novog nameštaja za dnevni boravak.

Pored pomoći sigurnim kućama i skloništima za žene u Republici Srpskoj, pomoć je isproučena i udruženju građana „Somborske šnajderke“. Кrojačice iz ovog udruženja su dobile šivaće mašine, industrijsku peglu i materijal za izradu posteljine, a one će koristiti ovu novu opremu za obučavanje žena koje borave u sigurnim kućama krojačkom zanatu i proizvodnji kvalitetnih proizvoda za prodaju, te tako doprineti sticanju finansijske nezavisnosti korisnica ovih institucija.

Povezana vest:  OTVOREN ŠESTI MIKSER FESTIVAL - SAVAMALA – EPICENTAR "ODRŽIVIH UTOPIJA"

„Zahvaljujem svim ljudima velikog srca koji su učestvovali u izradi knjige recepata i time pružili pomoć i važnu, neophodnu podršku korisnicima sigurnih kuća u Republici Srpskoj i Srbiji. Jako mi je teško kada čujem da su neke žene svakodnevno izložene nasilju, i verbalnom i fizičkom. Svi moramo da obratimo pažnju na ono što se dešava u našem okruženju i sprečimo bilo kakvu vrstu nasilja. I takođe, da pružimo podršku svima koji su bili žrtve nasilja.

Povezana vest:  Predstavljene učeničke kompanije u Delta Cityju

Naše žene treba da znaju da neko stoji uz njih i da ih štiti, brani i radi na smanjenju nasilja i diskriminacije. Moramo svi zajedno da radimo na tome da se osećaju bezbedno, da znaju da nisu same i da imaju nekoga ko je spreman da im pomogne. Moja Fondacija u Beogradu, kao i kancelarije Humanitarne organizacije Lajflajn u inostranstvu, koje sve rade pod mojim pokroviteljstvom, pružaju podršku i pomoć sigurnim kućama i ženama žrtvama nasilja i to će činiti i dalje, jer želimo da učinimo svet boljim mestom za život“, rekla je NJ.K.V. Princeza Katarina.