Decije igraliste - Petrovaradin

ZDRAVIJE TRENIRANJE I BEZBEDNIJA IGRA NA TERENIMA OD RECIKLIRANE GUME

Svedoci smo sve većeg prisustva novih ekoloških materijala, koji obično predstavljaju kvalitetniju zamenu za klasične, alternativne proizvode, jer donose nova svojstva i karakteristike, a primarno doprinose zaštiti životne sredine. Podloge od reciklirane gume izrađuju se od gumenog reciklata koji nastaje u procesu reciklaže. Nekancerogene su i bezbedne, i ne samo što staroj, dotrajaloj gumi daju novu upotrebnu vrednost, već se po isteku veka trajanja i same dalje mogu reciklirati.

Dečja igrališta, trim staze, sportski tereni za različite namene, staze za skejtove, rolere i one koji se bave brzim hodanjem donose novi kvalitet u bavljenju sportom i rekreacijom, u izvođenju redovnih školskih aktivnosti u okviru nastave fizičkog vaspitanja. Možda je najvažnije ipak to što dečju igra na igralištima i sportskim terenima prati veći stepen bezbednosti i zaštite.

Dr Ivan Milkov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Bolnici Pirot, ukazuje na prednosti podloga od reciklirane gume u odnosu na klasične čvrste podloge, govori o tome šta sve može uzrokovati udarni stres tokom treninga na neadvektnoj podlozi i kakvu primenu i značaj proizvodi od reciklirane gume mogu imati u procesu lečenja i rehabilitacije.

Povezana vest:  Finale izbora za Easy Tone ambasadorku „Pogled otpozadi“

Trening na klasičnim tvrdim podlogama dovodi do povećane učestalosti i težine nekih sportskih povreda. Padom dolazi do nagnječenja ili kontuzije. Tvrda podloga uzrokuje i bolove u prednjem delu stopala kod početnika, a posebno kod onih koji nisu trenirali i imaju ravna stopala. Ređe se kod trčanja u prirodi i na dugim stazama javlja i tzv „skakačko koleno“. Ukratko, radi se o širokom spektru kako teških, tako i veoma diskretnih povreda koje se u trenutku nanošenja ne ispoljavaju težim simptomima, ali mogu kasnije biti veoma neugodne i predstavljaju hroničan problem, često do kraja života.

Pravljenje gumenog reciklata 01Podloge od reciklirane gume su sa svojom određenom mekoćom, “ni tvrde ni meke“, sa osobinom da amortizuju udarni stres, sa karakteristikom da smanjuju opterećenje i sabijanje nogu, čuvaju koštani, zglobno ligamentarni i tetivno mišićni sistem, pa ne dolazi do povreda, karakterističnih za tvrde podloge.

Sportski tereni, a naročito dečija igrališta moraju biti tako izgrađena i takvog kvaliteta, odnosno od materijala koji smanjuje opasnost od povrede. Osnovna logika prilikom izbora podloge mora prvenstveno da bude briga o zdravlju dece. Betonom prekrivene površine su neprikladne, često opasne, a naročito za aktivnosti u okviru redovne nastave fizičkog vaspitanja. Nažalost, svedoci smo da su upravo takve površine najčešće na školskim igralištima i u dvorištima vrtića i obrazovnih ustanova. Po istraživanju koje je rađeno u Americi svake godine se preko 200.000 dece u SAD povredi upravo na dečjim igralištima, odnosno 22 deteta na sat, ili 548 povreda dnevno. Od svih dečjih povreda, 70 odsto je zbog pada na površinu dečjeg igrališta. Ova statistika se bitno može promeniti primenom proizvoda od reciklirane gume koji štite decu od povreda, posebno od udara glave.

Povezana vest:  Žene u Beču zarađuju 12 odsto manje od muškaraca

Ekološka dečja igrališta, zahvaljujući tome da mogu imati različit stepen tvrdoće, otpornosti i elastičnosti, u zavisnosti od ostalih komponenti koje se dodaju gumenom granulatu nastalom u procesu reciklaže, ublažavaju udare, štite zglobove i kosti dece. Tereni i podloge od reciklirane gume otporni su na pokretna, kontinualna i koncentrisana opterećenja, hemikalije, kao i izuzetno niske temperature, odnosno ekstremne vremenske uslove.

Posebno je važno to što podloge od reciklirane gume kompanije Tigar upravo poseduju neophodan stepen mekoće čime se ublažavaju eventualne povrede. S obzirom na njihovu karakteristiku da su vodopropusne, odnosno da ne zadržavaju vodu, i da su veoma brzo u funkciji posle padavina, ovi tereni i igrališta se ne klizaju, što je veoma bitna prednost, kada je reč o bezbednosti korisnika, prvenstveno najmlađih, ali i rekreativaca, koji su obično u zrelijim godinama, kada sve povrede teže zarastaju.

Povezana vest:  Ko su bečki dobitnici „Nagrade za arhitekturu i održivost?"

Kada govorimo o specifičnim zahtevima takmičarskih objekata, onda je i ovde podloga od gumenog granulata ispred tvrdih podloga. Najpre, zato što tereni od reciklirane gume omogućavaju laku pokretljivost i brzinu igrača, brzo kretanje lopte i idealan koeficijent trenja. Podloge od reciklirane gume su ni tvrde, ni meke, što obezbeđuje dobar odskok lopte. Ali, svakako da je najvažnije to što amortizuju svaki eventualni pad. Treba istaći da su ove podloge i dobri termo i zvučni izolatori, kao i izolatori od magnetnih i drugih zračenja. Ova igrališta su i dobri apsorberi zvuka, što je isto tako prednost. Naime, ovi tereni amortizuju zvuk udarca lopte, žagor dece ili glasne konsultacije sportista prilikom igre.