Muai tai

Pobeda Slaviše Janjoša

SVETSKO AMATERSKO PRVENSTVO U BANGKOKU

 

mau_taiU Bangkoku se održava Svetski amaterski šampionat na kome učestvuju i borci iz Srbije. Do sada su trojica takmičara ulazila u ring, a zabeležena je jedna pobeda.

Slaviša Janjoš u kategoriji do 75kg za rivala je imao Španca Huana Karlosa de Selis Melgara:

– Reč je o šampionu Španije i učesniku nekoliko međunarodnih turnira. Prva runda je protekla u dominaciji našeg borca, koji je lako poentirao i stopirao napade Španca. Druga je počela napadima Melgara koje je naš borac uspešno neutralizovao hvatanjem noge, atraktivnim izmicanjem i jakim niskim nožnim udarcima. U trećoj rundi Španac je video da gubi meč pa je „pritiskao“ našeg borca i terao ga da se što više brani. Slaviša je uzvratio kontrama, poentirao i zadavao efektne udarce laktovima i kolenima. Poslednja runda je bila pravi mali rat, ali ništa nije moglo da ugrozi koncentraciju našeg borca. Na kraju, jednoglasna pobeda Slaviše Janjoša, i prvi trijumf Srba na ovom prestižnom takmičenju – bio je prvi komentar Miodraga Jotića, prvog čoveka Muai thay saveza Srbije.

Povezana vest:  SERBIA OPEN 2012, Odlične borbe u finalu u Šumicama

Da li se zna ime narednog protivnika?

– U narednom kolu, duelu za plasman u polufinale, Janjošu će rival biti Šon Pol MekKinon iz Kanade. Moram još jednom da podsetim da zbog povrede zadobijene u profesionalnom VMC kampu, u kome smo trenirali 10 dana, LJubo Jalovi, jedan od najperspektivnijih srpskih boraca u muaitaiju nije mogao da se takmiči na Šampionatu, a mi smo ostali uskraćeni za verovatno odlična izdanja još jednog našeg takmičara.

Prvog dana meč je radio Aleksandar Janković.

Aleksandar Janković je posle velike i izjednačene borbe izgubio meč protiv Ivana Gondora iz Slovačke, odluka sudija bila je 3:2 što dovoljno govori o toku tog duela rekao je na početku „raporta“ iz Bangkoka Miodrag Jotić, prvi čovek Muai tai saveza Srbije.

Dragan Karlica je odmerio snage sa Irancem Al-DŽabarom.

– Dogodilo se ono što smo pretpostavljali da će se dogoditi. Nedostatak iskustva i prevelika želja za dokazivanjem sputali su našeg borca. Na početku uvodno ispitivanje, a potom bespoštedna borba. I pored nekoliko jakih serija koje je zadao iračkom borcu, Karlica nije uspeo da se snađe u klinču koji je uspeldio posle nožnih tehnika DŽabara. Karlica je pokazao veliku želju i potvrdio da predstavlja potencija Srbije u ovom sportu.

Povezana vest:  Posle Ozera na meti peti pojas Ivanu Strugaru

Jotić se potom osvrnuo na sam Šampionat i istakao:

– Na Šampionatu sveta učestvuje oko 750 boraca iz 82 zemlje. Takmiče se u seniorskoj, „A“ i „B“ klasi,i juniorskoj konkurenciji, u muškoj i ženskoj konkurenciji. U konkurenciji dama prijavljeno je oko 150 takmičarki. Pojedine kategorije imaju i po 20 devojaka koje su odlično pripremljene, sa vrhunskom tehnikom. Ne vidi se razlika između muških i ženskih borbi. Snaga udarca, boks, nožne tehnike, udarci kolenima, a tek klinč… Napredak ženskog sporta i efektnost borbi ostavljaju bez daha. Žene su dokazale da trenutno najteži kontaktni borilački sport ima budućnost ne samo kod muškog pola, i potvrdile da je muaitai sport za sve – zaključio je Jotić.

Povezana vest:  Konovalov ponovo šampion sveta

Jotić je želeo da istakne da su odlazak na ovo takmičenje svi iz delegacije Srbije sami finansirali. Želja za usavršavanjem kao i želja da naša zemlja ima predstavnike na Šampionatu planete su bili presudni. Čak i članarina za učešće koju je Muaitai savez Srbije platio Svetskoj federaciji IMFA delom je finansirana od dokazanog prijatelja sporta Velizara Đerića, a delom od samih reprezentativaca.

 

Priznanje za Jotića

Na osnovu dosadašnjeg rada u ovom atraktivnom borilačkom sportu, posebno na popularizaciji muaitaia u Srbiji, Miodrag Jotić je izabran u Izvršni komitet Svetske amaterske muaitai federacije IFMA.

To je još samo jedno od priznanja koje su ove godine stigli na adresu Miodraga Jotića koji je tokom leta od strane Svetske savate federacije izabran za ličnost meseca zbog doprinosa koji je dao razvoju ovog sporta.