nenad lalovic 2014 jun

Nenad Lalović: FILA dobija novi izgled!

Predsednik Svetske rvačke federacije (FILA) g-din  Nenad Lalović boravio je u Kanjiži i prisustvovao otvaranju Mediteranskog prvenstva u rvanju za kadete, juniore i seniore. Posle teške godine gde je rvanje ostalo u porodici olimpijskih sportova bivši prvi čovek Rvačkog saveza Srbije, sada prvi čovek FILA otkrio je novine koje očekuju svetsko rvanje.

Svetsko rvanje je preživelo, prošlo je par meseci i promenjene su nove kategorije.

-Nov ustav, nov statut. Nova pravila ste videli na delu i nadam se da su svi zadovoljni. Ni to nije kraj. Sitne korekcije su u toku. Sledi novo ime, nov znak i nova scenografija borilišta.

Koje će biti novo ime FILA?

-Ne mogu još da vam kažem jer još ime nije opredeljeno. Međutim, dve agencije rade punom parom i znaće se na kongresu u Uzbekistanu jer to su odluke koje mora da potvrdi kongres. Nove uniforme svih, sudija, rvača, svih….. Jedino vreme ne možemo da menjamo… Pripreme za Rio kreću, novi šou, nova predstava, nova prezentacija.

Kako će borilišta da izgledaju?

–  Ostaje strunjača ko strunjača! Ostavićemo stručnjake sa time da se bave. Ta scenografija mora da je prijateljska prema medijima, pogotovo prema televiziji i fotografiji. TV režija je alergična prema žutoj boji na strunjači, to je katastrofa jer je tako opredeljeno 70’tih, još kada je snimano u crno beloj tehnici. Tu smo malo okasnili i do Rija mora da bude sve spremno kada ćemo predstaviti novi sport i moramo da se pripremimo za 2017. kada Međunarodni olimpijski komitet odlučuje ko su osnivni sportovi olimpijskog programa a koji to nisu. Mi smo, za sada, osnovni sport u Riju a bićemo dodatni 2020. i 2024. a nakon toga ponovo osnovni.

Povezana vest:  SP U GREPLINGU 2011 - BEOGRAD, Aleksandar Rajačić objavio spsiak srpske reprezentacije

Bili ste predsednik RSS, borili ste se za rvanje u Srbiji, sada ste predsednik FILA i borite se za svetsko rvanje. Prošli ste sve kontinente. Gde je najveća žar za rvanjem i na kom kontinentu ljudi najviše vole rvanje?

-Definitivno to je Evropa ali sa par užasno jakih centara kao što su Iran, Korea, Japan. Kinu treba da probudimo jer je to usnuli gigant. Međutim novi sponzorski ugovori sa kineskim proizvođačima opreme će to doprineti. Evropa uzima 50 posto svih medalja na svetskim takmičenjima, zato sam rekao da je Evropa. Ono što mi vidimo kod nas je jedan način kako se organizuju šampionati ali gledajući malo po drugim zemljama kao što je Nemačka ili Austrija…. Bio sam u austrijskom klubu koji ima 70 sponzora. Njihov budžet je veći nego mnogih rvačkih evropskih federacija, a tek posle 35 godina su uspeli da stignu do evropske medalje. Treba nam, da kažem, veština sa istoka i sponori sa zapada Evrope. Treba nam da izmešamo malo karte i da rvanje eksportujemo sa istoka na zapad. Bio sam u Nemačkoj zimus i na finalu kupa je prisustvovalo 6.000 gledalaca. U Nemačkoj su klubovi u malim gradovima. To su klubovi iz mesta koji zbog privrede ne mogu da priušte učesnika Bundes lige u fudbalu ali mogu rvački klub i standardno imaju po 3.000, 4.000 gledalaca na mečevima. To je ono što nama treba. Te neke recepte da pokupimo sa svih strana i da to rasprostranimo svuda.

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Marko Jovanović slobodan 1. kolo, Gecin protiv Italijana, Bojana protiv Denes

Pre par godina zaživela je Liga šampiona I Liga Evrope. Da li planirate da to živi dalje, kontinentalni pa super kup ili ne?

-Nedavno sam imao razgovore oko toga. 2015 ćemo imati ponovo Kup evropskih šampiona u rvanju, kao klupsko takmičenje. Kup nacija Evrope imamo svake godine u novembra u Moskvi.  Imamo problem uniformisanja načina takmičenja po raznim kontinentima. Pošto je rvanje najjače u Evropi ima jake klubove pa svim državama a i tu srećemo problem jer se mnogi klubovi takmiče u osam ili 10 kategorija u nacionalnom šampionatu gde su kategorije podeljene u slobodni i grčko rimski. Sa druge strane imamo mnogo država koje imaju razvijen samo jedan stil. Na primer zemlje Balkana i Skandinavije imaju razvijen samo grčko rimski stil. U nekim državama žensko rvanje nije razvijeno. Tako da bi mogli da, možda, da pravimo Lige šampina na dva nivoa po kontinentima gde rvu žene i slobodno stilaši ili grčko rimski. U godinu dana je sve to jako teško. Suština svih takmičenja je da moraju postojati sponzori za to. Jer naš kalendar je jako opterećen i moraćemo da radimo reviziju kalendara takmičenja jer malo ostane prostora za takvu vrstu takmičenja.

Povezana vest:  PRVENSTVO MEDITERANA, Orlovima se posrećilo

Znači ide se na Ligu šampiona kao u fudbalu?!

-Apsolutno! To je ideja, to smo sprovodili I to je bilo dobro jedno vreme I nakon toga se izgubio interes iz finansijskih razloga kada je počela kriza 2008 i 2009 godine I to smo jedva uspeli da održimo da bi to onda morali to da prebacimo kao Kup evropskih nacija sa manje olimpijskih kategorija po stilu jer je to sada vise moguće jer klubovi mogu sada vise da imaju pun tim – rekao je na kraju Lalović.