kristijan_frisODRŽANA KONFERENCIJA: PROBLEMI DOPINGA U RVANJU

Ko je kriv rvači ili treneri?!

 

Na konferenciji „Problemi dopinga u rvanju“, održanoj u zgradi SIV-a, uz učešće predstavnika Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Rvačkog saveza Srbije i Antidoping agencije Republike Srbije, u prisustvu sportskih stručnjaka iz sveta rvanja i predstavnika medija zaključeno je da će se i u budućnosti nastaviti sa jačanjem međusobne saradnje tri glavna aktera na polju suzbijanja dopinga u rvanju, kako pojačanom edukacijom, tako i povećanim brojem doping kontrola.

Rvački savez Srbije je najoštrije osudio upotrebu dopinga i naglasio spremnost za adekvatno sankcionisanje svakog pojedinačnog slučaja.

Izražena je svest o ozbiljnosti problema i velikoj prisutnosti dopinga u rvanju, o čemu govori i činjenica da su 6 rvača, od kojih 3 državna reprezentativca, u poslednje 3 godine bili doping pozitivni, kao i podatak da samo Turska ima više dopingovanih rvača od Srbije, ali je i istaknuto da je rvanje jedan od naših najtrofejnijih sportova, te da je uprkos činjenici velikog broja dopingovanih sportista, znatno veći broj naših rvača, koji su osvojili svoje medalje i ostvarili rezultate isključivo svojim naporima, na fer i pošten način.

Povezana vest:  PRVENSTVO CENTRALNE SRBIJE ZA ST. PIONIRE, Pioniri odlični na strunjači

Antidoping agencija Republike Srbije je istakla da prepoznaje napore Rvačkog saveza Srbije u borbi protiv dopinga, u prilog kojima govori i činjenica da su sve doping kontrole tokom kojih su otkrivene povrede antidoping pravila u rvanju, izvršene upravo na inicijativu i poziv Rvačkog saveza Srbije, te da prihvata Rvački savez Srbije kao značajnog i iskrenog partnera u ovoj borbi, ali je naglasila da će istrajati u svojim naporima da se po svaku cenu spreči upotreba nedozvoljenih sredstava kao štetnih po zdravlje sportista i suprotnih etici sporta, kao i da se razotkriju sve povrede antidoping pravila, ne samo u rvanju, već i u drugim sportovima.

Povezana vest:  TROFEJ JADRANA 2014, Orlićima četiri medalje u Poreču

Za iduću godinu najavljen je program edukacije sportista na polju korisne i bezbedne upotrebe suplemenata, te izbegavanju klopke dopinga u suplementaciji, koji će u saradnji sprovesti Ministarstvo omladine i sporta, Antidoping agencija Republike Srbije i Udruženje za medicinu sporta Srbije.

Podsećanja radi u poslednje dve – tri godine  samo u rvanju pozitivno sa bila šestorica rvača. Nažalost, to je istina, a da li im je neko podmetnuo ili su to radili uz saglasnost trenera ili, pak, sami nikada se neće saznati. Jedino je validnan uzorak koji je poslat u laboratoriju na kontrolu.

 

MNOGI ĆE POMISLITI DA JE OVO ATAK NA STRUČNI ŠTAB RVAČKOG SAVEZA SRBIJE (zato i pišem velikim slovima) ali ni jedanput niko od predstavnika RSS, nažalost, nije ni pomislio da ispita Stručni štab, amožda bi i trebao! Prostom logikom od šestorice rvača trojica su reprezentativci koji su donosili i donosiće medalje za Srbiju kao i jedan bivši reprezentativac a jedan na pragu ulaska u nacionalni tim. Da li je to propust ili namerno urađeno ostaje da se vidi!!!

Povezana vest:  Alisa Marić i Nenad Lalović razgovarali o problemu rvanja

Prvi na spisku pozitivnih bio je Mihajlo Bajlović (Partizan), kome je istekla kazna od dve godine,  sledi grupa od trojice rvača i to Miloš Kesić (Partizan), Danilo Bosnić (Spartak, Subotica), Perica Dimitrijevića (Radnički, Kragujevac). Poslednja dvojica su Kristijan Fris (Proleter) i Radomir Petković (Partizan)