maksimovic iznad i stefanekEP AZERBEJDŽAN

Težak žreb za srpske rvače

 

Održan je žreb za rvače u grčko rimskom stilu na evropskom prvenstvu u Bakuu. U glavnom gradu Azerbejdžana okupila se rvačka elita a sutra će nastupiti trojica, od petorice srpskih takmičara. Sutra rvu Kristijan Fris, Aleksandar Maksimović i Davor Štefanek a u nedelju Petar Balo i Radomir Petković.

Iako je trebalo da nastupa u kategoriji do 60 kilograma Davor Štefanek nije uspeo da donese željenu težinu u Azerbejdžan, a pošto je u kategoiriji do 66 kilograma Maksimović, Štefanek se našao u težinskoj kategoriji do 74 kilograma. Posle nedelja regulisanja kilaže i želje da stigne do 60 kilograma Štefanek je morao da „nabaci“ preko 66 kilograma da bi se takmičio u kategoirji do 74 kilgorama. Ostaje da se vidi kako će se Štefanek predstaviti na strunjači ali, on je, definitivno, jedan od najbolji rvača Balkana i Evrope.

Povezana vest:  SP TAŠKENT 2014, Štefanek u finalu, za zlato protiv Iranca Norozija

U prvom, 24 rvača u kategoriji, kolu Štefanek će rvati sa Čehom Tomašom Sobeckijem koji do sada nije pravio zavidnije rezultate. U drugom kolu Štefanek će, ako prođe Čeha, rvati sa boljim iz duela Damina Hartman (Nemačka) – Elvin Murslajev (Azerbejdžan). Nemac je skoro izašao iu juniorske konkurencije a u Beogradu 2007 na juniorskom EP bio je treći. Predstavnik Azerbejdžana debituje na ovom takmičenju na ino sceni ali nije za podcenjivanje.

Povezana vest:  SP LAS VEGAS, Štefanek treći, danas Fris, Maksimović, Balo

U kategoriji do 55 kilograma Kristijan Fris nalazi se na spisku sa 20 rvača. Na žrebu je ivukao broj 19 tako da se nalazi u prvom kolu a za prolazak dalje rvaće sa Fincem Vili Ilamri Kakijem. U drugom kolu, Fris bi trebalo lagano da prođe prvu prepreku, srpski takmičar rvaće se boljim iz meča Oliver Runge (Nemačka) – Laša Gogitadze (Gruzija). U toj borbi trebalo bi da pobedi Gruzijac koji se, do sada, penjao na pobedničko postolje više puta. Gogitadze je bio 10 na OI u Pekingu, na juniorskom SP u Pekingu 2007 bio je treći a isto mesto zauzeo je i u Beogradu na juniorskom EP. Za ulazak u četvrtfinale, ako Fris prođe prve dve prepreke mogao bi da se sastane sa Elbekom Tazhajevim (Belorusija), Nazirom Manakijevim (Rusija), Joakimom Abejanom Martinezom (Španija) i Virdžilom Munteaunom (Rumunija).

Povezana vest:  SP RUMUNIJA, Ira Tuba izgubila u drugom kolu

Do 66 kilograma, bivši juniorski dvostruki evrospki prvak i juniorski vicešampiona sveta Aleksandar Maksimović, 27 rvača prijavljeno, u prvom kolu sastaće se sa Norvežaninom Mariusom Thomensenom. Prema dosadašnjim rezultatima Maksimović ima veće šanse u tom meču, a obojica su isto godište 1988. U narednom kolu, Maksimović bi trebalo da se sastane sa boljim iz meča Ambako Vakadze (Rusija) – Tiziano Koriga (Italija). Rus je na poslednjem SP u Danskoj bio treći a na EP u Viljnusu bio je prvi.