mark_veber_3

NA STAZI SEPANG SUTRA SE VOZI VN MALEZIJE

Kako stići Bika?!

 

Brzo su prošle dve nedelje od početka sezona i Velike nagrade Australije, a vozači najbržeg cirkusa na svetu već sutra će u Maleziji na stazi Sepang krenuti u još jedno osvajanje bodova.

Od megdana na stazi Albert Park samo je jedna dilema kružila kuloarima najprestižnije auto serije na svetu-da li Red Bul ima još rezervi u fantastičnom RB7? Pobednik prve trke Sebastijan Fetel je na kvalifikacijama u Zemlji kengura imao zastrašujućih osam desetinki prednosti u odnosu na drugoplasiranog Luisa Hemiltona iz Meklarena, a Red Bul tokom čitavog vikenda nije čak ni koristio KERS. Zbog toga se mnogi sa pravom pitaju kakva li će tek aždaja na stazi biti bolid austrijske ekipe i koliku će prednost imati nad rivalima? Odgovor će sačekati do sutra.

Svakako da kao favorit figurira upravo branilac titule Sebastijan Fetel. Razlog više za Nemca mogla bi da bude činjenica da je slavio prošle godine i sigurno će želeti da pobedi drugi put u nizu. Međutim, Fetel poziva na oprez zbog znatno drugačijih vremenskih uslova u odnosu na Melburn što bi moglo u velikoj meri da utiče na gume.

– Nismo imali problema na treningu, ali se gume drugačije ponašaju ovde nego u Melburnu. Doduše isti su uslovi za sve, ali sve će se videti sutra na trci – miran je Fetel.

Povezana vest:  FORMULA 1, Pobeda Fetela u Belgiji, sve bliži odbrani titule

Upravo vremenski uslovi mogli bi znatno uticati na ishod trke ili bar na rezultate kvalifikacija kao prošle godine kada je su vozači Ferarija i Meklarena zbog grešaka u proceni trajanja kiše u kvalifikacijama startovali sa samog začelja. A kiša je i najavljena za sutra što znači da se može očekivati ludnica na stazi.

Klupski kolega šampiona Mark Veber takođe ima dovoljno motiva da „doda gas” u Maleziji. Australijanac je prošle godine bio drugi, ali mu je više stalo do dobrog rezultata zbog relativno loše predstave pre dve nedelje u Melburnu. Veber je osvojio peto mesto, ali nije delovao ubedljivo pred domaćim navijačima kao njegov klupski kolega. Štaviše bolid Kengura bio je neobjašnjivo spor u odnosu na Fetelov bolid.

– Moramo da pripazimo na gume. Veoma je toplo, ali za sada sve deluje dobro – hrabri sebe Veber.

Sudeći po viđenom u Australiji, za sada je najveći rival Red Bula ekipa Meklarena. Otpisani bolid tima iz Vokinga ostavio je sve prisutne u Melburnu bez teksta tokom kvalifikacija, a i na trci u kojoj je Luis Hemilton osvojio drugo, a DŽenson Baton šeto mesto. Mnogi sa nestrpljenjem očekuju da vide da li je Meklaren uspeo još da se približi Bikovima. Hemilton se ipak ne zaleće sa prognozama.

Povezana vest:  FORMULA 1 ,Kultard: Odlazak u Mercedes je pravi potez Hamiltona

– Svi se trude da napreduju, pa pretpostavljam da je takav slučaj i sa Red Bulom. Mi se kao tim na svakoj trci pojavimo sa nečim novim i nadamo se da će to uspeti da smanji razliku – nada se Hemilton. – Ukoliko uspemo to je blagoslov. Bili smo konkurentni na prvoj trci i bićemo i dalje konkurentni, ali ne želim da pričam kako imamo najbrži bolid.

Znatno bolju sliku od Melburna ostavio je Mercedes na nezvaničnim treninzima. U Australiji Niko Rozberg i Mihael Šumaher nisu uspeli da završe trku, ali ni u kvalifikacijama nisu blistali. Šef ekipe Ros Bron za to je okrivio loše podešavanje bolida i očigledno ta greška nije ponovljena u Maleziji. Zadovoljno je delovao i sedmostruki šampion Mihael Šumaher:

– Prvi dan na stazi bio je odličan. Definitivno smo uspeli da napravimo korak u dobrom smeru. Sve funkcioniše na bolidu, naročito aerodinamika i KERS.

Prošle godine trka u Maleziji bila je izuzetno zabavna i uzbudljiva. Vikend na Sepangu mogao bi već da pruži neke konkretnije odgovore na pitanje koliko je ko uradio tokom zimske pauze. Još ukoliko padne i najavljena kiša žurkam ože da počne.

Povezana vest:  Ni udes nije poremetio Sebastijan Fetel koji će danas u 14 sati Turskoj startovati sa pol pozicije

REZULTATI NEZVANIČNOG TRENINGA

1. Mark Veber (Australija, Red Bul) 1:36,876, 2. DŽenson Baton (Velika Britanija, Meklaren) 1:36,881, 3. Luis Hemilton (Velika Britanija, Meklaren) 1:37,010, 4. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) 1:37,090, 5. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes GP) 1:38,088, 6. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 1:38,089, 7. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP) 1:38,565, 8. Nik Hajdfild (Nemačka, Lotus Reno) 1:38,570, 9. Fernando Alonso (Španija, Ferari) 1:38,583, 10. Adrijan Zutil (Nemačka, Fors Indija) 1:38,809…

ŠAMPIONAT VOZAČA

1. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul)         25

2. Luis Hemilton (V. Britanija, Meklaren)      18

3. Vitalij Petrov (Rusija, Lotus Reno GP)      15

4. Fernando Alonso (Španija, Ferari)  12

5. Mark Veber (Australija, Red Bul)  10

6. DŽenson Baton (V. Britanija, Meklaren)   8

7. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 6

8. Sebastijan Buemi (Švajcarska, Toro Roso) 4

9. Adrijan Zutil (Nemačka, Fors Indija)         2

10. Pol di Resta (V. Britanija, Fors Indija)     1

EKIPNI PLASMAN

1. Red Bul       35

2. Meklaren     26

3. Ferari           18

4. Lotus Reno GP       15

5. Toro Roso   4

6. Fors Indiji   3