France_WorldCup_1938SVETSKA PRVENSTVA – FRANCUSKA-1938

 

„Pobeda ili smrt“, Meaca bez šorca i opšta „makljaža“

 

Reprezentacija Austrije kvalifikovala se za prvenstvo sveta u Francuskoj, ali nije mogla da nastupi na Mundijalu, pošto je Nemačka skoro tri meseca pred početak turnira, 13. marta, izvršila aneksiju te zemlje.

Zbog anšlusa, odnosno pripajanja Austrije Nemačkoj, šampionat je ostao bez jednog učesnika, pošto je FIFA odlučila da ne popunjava upražnjeno mesto, pa se Švedska direktno plasirala u četvrtfinale.

U polufinalom duelu sa Italijom Brazil je nastupio bez najboljeg igrača i strelca Leonidasa. Selektor Ademar Pimenta kao razlog za izostavljanje iz tom kasnije najboljeg strelaca svetskog šampionata naveo je umor.

Pojedini istoričari sporta tvrde, međutim, da je na izostanak sjajnog fudbalskog asa presudno uticao italijanski diktator Benito Musolini, koji, kao osvedočeni rasista, nije želeo da dođe u poziciju da njegovu ekipu, branioca titule svetskog prvaka, izbaci jedan tamnoputi fudbaler. U meču za treće mesto Leonidas je sa dva gola bio najzaslužniji za pobedu Brazila nad Švedskom od 4:2.

Povezana vest:  Nikolas Anjelka: Domenek mi je zgadio fudbal!

Uoči početka finalnog meča sa Mađarskom reprezentativci Italije iz Rima primili su telegram u kome je kratko pisalo ‑pobeda ili smrt_.

Uobičajenim fašističkim pozdravom italijanski vođa nameravao je da dodatno motiviše reprezentativce, a neubičajni sadržaj tog telegrama izazvao je kasnije brojne polemike.

Golman mađarske reprezentacije Antal Sabo posle meča nekoliko puta je izjavio, ali mu je retko ko verovao, da je namerno puštao golove, plaseći se za živote italijanskih igrača.

Najbolji strelac šampionata, legendarni brazilski golgeter Leonidas tokom fudbalske karijere jedno vreme je za život zarađivao radeći kao privatni detektiv. Slavni as, kome su novinari dali nadimak „Crni dijamant“, kasnije je napustio fudbal i dugo bio radio reporter, da bi potom otvorio salon nameštaja.

Na meču Brazil – Poljska najbolji strelci tih timova Leonidas i Ernest Vilimovski postigli su ukupno sedam golova. Meč je završen pobedom Brazila posle produžetaka od 6:5, a Vilimovski se četiru puta upisao u listu strelaca, dok je Leonidas bio uspešan tri puta.

Povezana vest:  Lacio - Fiorentina 1:1

Uoči početka tog meča Leonidas je zbog klizavog terena, izazvanog kišom, skinuo kopačke i nameravao da igra bos, ali mu švedski sudija Ivan Eklind nije dozvolio da igra bez obuće.

Legendarni italijanski napadač Đuzepe Meaca u polufinalnom meču sa Brazilom postigao je gol iz jedanaesterca, a onda mu je nakon radovanja sa saigračima spao šorts, koji su mu u žaru borbe ranije pocepali brazilski igrači. Čim su videli šta mu se dogodilo, saigrači su oko njega napravili živi zid i zaklanjali ga od pogleda publike sve dok mu nije stigla nova oprema.

Prvi put na Mundijalima igrači su na leđima svojih dresova nosili brojeve.

Na šampionatu u Francuskoj prvi put je učestvovao predstavnik Azije. Učešće na turniru obezbedila je Holandska Istočna Indija, današnja Indonezija, iako nije odigrala ni jednu utakmicu u kvalifikacijama.

Povezana vest:  Napoli jedva do boda u Novari

Trofej koji su „azuri“ osvojili u Francuskoj, potpredsednik FIFA Italijan Otorino Barasi tokom Drugog svetskog rata čuvao je u svom stanu, u kutiji za cipele ispod kreveta u spavaćoj sobi. Plašeći se za sudbinu „Zlatne boginje“ on ju je podigao iz sefa u jednog rimskog banci i preneo u svoj stan.

Četvrtfinalni duel između Brazila i Čehoslovačke više je ličio na ragbi meč nego na fudbalsku utakmicu. Već na početku susreta brazilski defanzivac Zeze povredio je protivničkog napadača Nejedlija i odmah je isključen iz igre.

Pred odlazak na odmor pokoškali su se Brazilac Maćado i Čehoslovak Jan Riha, pa su i oni morali u svlačionicu pre predviđenog vremena.

Susret dva rivala završen je sa čak trojicom isključenih i petoricom povređenih igrača. U opštoj fudbalskoj tuči najteže su prošli Nejedli, kome je slomljena noga i golman njegovog tima František Planička, koji je zaradio prelom ruke.