vasilias_torosidis_grckaSP JUŽNA AFRIKA

Grčka pobedom nad Nigerijom ostaje u igri

 

Reprezentacije Grčke pobedila je danas Nigeriju sa 2:1 u uzbudljivom meču drugog kola Grupe B na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Nigerija je povela golom Kalua Učea u 17. minutu iz slobodnog udarca iskosa s leve strane sa 18 metara. Prelomni trenutak utakmice dogodio se u 33. minutu, kada je Sani Keita dobio crveni karton zbog udaranja Torosidisa bez lopte pored aut linije.

Sa igračem više, Grci su napadali i uspeli da izjednače već u 44. minutu kada je sa ivice kaznenog prostora šutirao Dimitrios Salpingidis, a lopta na putu ka golu pogodila Harunu, promenila pravac i ušla u gol. Drugi gol za Grke postigao je Vasilios Torosidis u 71. minutu.

Fudbaleri Nigerije su se današnjim porazom praktično oprostili od Svetskog prvenstva, jer više nema ni teoretske šanse za plasman u drugi krug.

Fudbaleri afričke ekipe igrali su ravnopravno sve do trenutaka kada je Keita dobio crveni karton, a od tada Grčka potpuno preuzima kontrolu nad utakmicu i kreće u ofanzivu.

Povezana vest:  SP ZA KLUBOVE 2010, Mazembe u polufinalu SP za klubove pobedom nad Pačukom

Selektor Grčke Oto Rehagel je posle isključenja Keite brzo reagovao i odmah uveo ofanzivnog Jorgosa Samarasa, umesto igrača odbrane Sokratisa Papastadopulosa. To se pokazalo kao pravi potez, jer je ekipa počela da igra znatno bolje.

Prvu veću šansu imao je upravo Samaras, koji je u 41. minutu posle kornera sa leve strana zahvatio loptu spoljnih delom kopačke, ali je Lukman Haruna uspeo da izbaci loptu gotovo sa gol linije.

Grci su ipak uspeli da izjednače rezultat pre kraja poluvremena. Dimitrios Salpingidis je u 44. minutu šutirao sa ivice kaznenog prostora, lopta je pogodila nesrećnog Harunua koji je samo tri minuta ranije spasao čist gol, promenila pravac i završila u mreži.

Drugo poluvremene počelo je ponovo napadima grčkih fudbalera, ali su prvu pravu priliku na utakmici imali ipak Nigerijci. U 48. minutu strelac prvog gola na meču Uče opasno je šutirao sa desetak metara iskosa, ali je lopta preletela gol.

Povezana vest:  ZAVRŠEN DESETI MEĐUNARODNI MINI-MAKSI FUDBALSKI KAMP, Fudbalsko usavršavanje na Kopaoniku

Najuzudljiviji trenuci pre postizanja drugog gola Grčke dogodili su se u 59. minutu kada je napadač Grčke Gekas imao sjajnu priliku u kaznenom prostoru, lopta se međutim odbila i Nigerijci kreću u brz kontranapad.

Jakubu je izašao sam pred golmana Aleksandrosa Covrasa, snažno šutirao, ali je lopta pogodila grčkog golmana i odbila se do Obasija, koji je bio u naletu, ali nije uspeo da je zahvati i plasira u gol.

U 68. minutu Samaras je odlično šutirao glavom posle kratke kombinacije iz kornera, ali je golman nigerijske reprezentacije sjano odbranio.

Samo dva minita kasnije golman Enjeama pravi prvu grešku na utakmici, kada posle snažnog šuta Ciolisa sa oko 20 metara, loše odbija loptu, na koju natrčava Torosidis i plasira je u mrežu.

Do kraja utakmice Grci su uglavnom napadali maksimalno koristivši prednost igrača više na terenu, dok su Nigerijci pokušavali iz kontranapada.

Povezana vest:  Milojević: Nećemo da tugujemo, okrećemo se Partizanu

Poslednjih desetak minuta grčki fudbaleri su shvatili da im je pametnije da čuvaju loptu i smire tempo, što su uspešno radili do kraja meča, obezbedivši tako prvu pobedu Grčkoj na svim dosadašnjim nastupima na svetskim prvenstvima.

Sastavi timova:

GRČKA: Aleksandros Corvas; Lukas Vintra, Avram Papadopoulos, Sotirios Kirjakos, Vasilis Torosidis, Sokratis Papastadopoulos (Jorgos Samaras, 37); Aleksandros Ciolis, Konstantinos Kacuranis, Jorgos Karagounis; Teofanis Gekas (Sotiris Ninis, 79), Dimitrios Salpigidis

NIGERIJA: Vinsent Enjeama; Čidi Odia, Džozef Jobo, Danijel Olusola Šitu, Taje Ismaila Taivo (Uva Ečejile, 55; Rabiu Afolabi, 79); Sani Kaita, Dikson Etuhu, Lukman Haruna, Kalu Uče; Jakubu, Peter Odemvingie (Činedu Obasi, 46)

Stadion: Fri stejt, Blomfontejn

Sudije: Oskar Hulian Ruis, Abram Gonsales, Umberto Klaviho (Kolumbija)

Žuti kartoni – Grčka: Papastadopulos (15. minut), Ciolis (60. minut), Samaras (88. minut); Nigerija: Obasi (89. minut)

Crveni katon: Sani Kaita (33. minut)