Srpski strelci Dimitrije Grgić i Damir Mikec nisu uspeli da se plasiraju u finale takmičenja vazdušnim pištoljem na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Grgić je ostao „pred vratima“ finala. Zauzeo je deveto mesto. Od finala ga je delio samo jedan krug. Mikec je zauzeo 25. poziciju.

Obojica naših strelaca su dugo bili u konkurenciji za plasman među osam najboljih. Grgić je pogodio  579 krugova, a u finale se ulazilo sa 580. Mikec je „ubio“ 575 krugova.

Grgić je u šestoj seriji, vezao osam „desetki“, a u poslednja dva hica pogodio „devetku“ i „osmicu“, što nažalost nije bilo dovoljno za finale. Čak četiri strelaca su u finale ušli sa po 580 krugova. Da je Grgić stigao do tog rezultata našao bi se u finalu, jer je bio među najboljima po broju unutrašnjih centara, kriterijumu koji odlučuje u slučaju istih rezultata.

Mikec, koji je u aprilu na Svetskom kupu u Riju osvojio srebro vazdušnim pištoljem,  je dugo bio među osam najboljih, jedno vreme se držao i na drugom mestu. Od finala ga je udaljila loša peta serija – 92 kruga. Bez finala, na desetom mestu, ostao je i pobednik SK u Riju Španac Pablo Karera.

Povezana vest:  OI SOČI 2014, MOK: Promene u organizaciji neće uticati na pripreme OI

Sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Srećko Pejović kaže:

– Ni u nadmetanju vazdušnim pištoljem za muškarce, kao ni na pušci za žene, nisu postignuti visoki rezultati u kvalifikacijama, odskočio je samo Kinez Vang. Trema i pritisak su učinili svoje. Šteta što niko od naših strelaca plasmanom u finale nije uspeo da iskoristi što su mnogi gađali slabije od mogućnosti.

Ocenjujući učinak srpskih strelaca Pejović nastavlja:

– Dimitrije Grgić je sve dobro što je uradio izgubio u poslednja dva hica, „devetkom“ i „osmicom“. Nije on u tom trenutku znao da bi mu samo još jedna „devetka“ donela finale, ali ostaje žal što je posustao na kraju velikog naleta i osam „desetki“ za redom. Damir Mikec je u početku odlično gađao, ali nije imao dobro taktiku, loše je „rasporedio“ vreme. U završnici je ušao u cajtnot, nije imao dovoljno vremena, morao je da ubrza gađanje, što se odrazilo i na rezultat. Idemo dalje, nadamo se da ćemo naredne šanse iskoristiti.

Povezana vest:  Italija će se kandidovati za domaćina ZOI 2026

Grgić i Mikec će u sredu gađati malokalibarskim pištoljem.

Zlato ide u Vijetnam. Osvojio ga je Ksuan Vin Hoang, osvajač devetog mesta u Londonu 2012. vazdušnim i četvrtog MK pištoljem. Za 0,4 kruga nadmašio je drugoplasiranog Felipea Almeidu Vua, veliku uzdanicu brazilskog streljaštva i lidera na svetskoj listi. Hoang je u finale ušao kao četvrti sa 581, a Almeida kao sedmi sa 580 krugova. Bronza je pripala najboljem u kvalifikacijama Vei Pangu (Kina).

Hoangov rezultat 202,5 je i novi olimpijski rekord finala, s obzirom da je ovo bilo prvo olimpijsko finale po novim pravilima.

Branilac titule i najuspešniji strelac pištoljem današnjice Južnokorejac Đonoh Đin je ostao bez medalje na petom mestu. Đin je u Rio došao kao vlasnik dve „duple krune“. Aktuelni je svetski prvak u obe discipline pištoljem, a isti uspeh ostvario je 2012. na OI u Londonu.

Povezana vest:  Sebastijan Kou: San mi je da Olimpijske igre budu u Africi

Ranije tokom prvog takmičarskog dana Ivana Anđušić Maksimović je zauzela 12. mesto, a Andrea Arsović 26. poziciju vazdušnom puškom.

U nedelju se takmiče Zorana Arunović i Bobana Veličković vazdušnim pištoljem.

Vazdušni pištolj, muškarci, finale: 1. Ksuan Vin Hoang (Vijetnam) 202,5 (olimpijski rekord finala), 2. Felipe Almeida Vu (Brazil) 202,1, 3. Vei Pang (Kina) 180,4, 4. Juraj Tuzinski (Slovačka) 159,4, 5. Đongoh Đin (Južna Koreja) 139,8, 6. Đuzepe Đordano (Italija) 118,4, 7. Vladimir Gončarov (Rusija) 98,9, 8. Đitu Rai (Indija) 78,7.  kvalifikacije: 1. Vei (Kina) 590, 2. Đin (Južna Koreja) 584, 3. Tuzinski (Slovačka) 582… 9. Dimitrije Grgić 579 (po serijama 96, 96, 97, 97, 96, 97)…25. Damir Mikec 575 (98, 97, 95, 95, 97, 92, 96)… Ukupno 46 strelaca, za finale 580 krugova.