Divac,_Kristinelis,_Jankovic

PRVI PUT U SRBIJI – OTVORENA IZLOŽBA  “TRENUCI ZA PAMĆENJE: OLIMPIZAM U SRBIJI 1912-2012”
 
U Muzeju istorije Jugoslavije svečano je otvorena izložba „Trenuci za pamćenje: Olimpizam u Srbiji 1912-2012“. Posetioci izložbe imaće priliku do 26. avgusta da se upoznaju sa uspesima naših olimpijaca, od prvih Igara na kojima su učestvovali kao predstavnici Srbije 1912. godine u Stokholmu, pa sve do Igara u Pekingu 2008.
ucesnicka_medalja_sa_prvih_modernih_OI_-_Atina_1896Pored najznačajnijih eksponata iz fundusa Fonda sporta i olimpizma i Olimpijskog komiteta Srbije, oko 20 olimpijaca – osvajača medalja, ustupilo je svoje olimpijske medalje, dresove, suvenire, akreditacije, ulaznice.
Među najzanimljivijim eksponatima svakako su i medalja sa prvih modernih OI u Atini 1896, srebrna medalja Franje Mihalića osvojena u maratonu, u Melburnu 1956, srebrna medalja Tadije Kačara u boksu iz Montreala 1976, zlatna medalja Svetlane Kitić osvojena u Los Anđelesu, zlatni pištolj Jasne Šekarić, koji je dobila kao najuspešniji strelac 20. veka i njena srebrna medalja iz Atine, dres Vlade Divca sa potpisima reprezentativaca koji su osvojili srebrnu medalju u Atlanti 1996, kao i bronza Novaka Đokovića iz Pekinga 2008.
„Veoma mi je drago što su i moje medalje i moj dres našli mesto na ovoj izložbi. Ovo je sjajna prilika za naše građane, ali i sve posetioce Beograda da vide ovako značajne olimpijske eksponate na jednom mestu. Iskreno se nadam da ćemo u skorijoj budućnosti dobiti prostor za Olimpijski muzej u kojem će postojati stalna postavka u kojoj će se, siguran sam, naći i neka medalja sa OI u Londonu 2012.“, rekao je predsednik OKS Vlade Divac.
Direktorka Fonda sporta i olimpizma Nataša Janković rekla je: „Centralna misao koja je nosilac izložbe, sadrži ideju sećanja i ideju kontinuiteta olimpijskog pokreta u našoj zemlji. Ne samo njene prošlosti, već i budućnosti, oličene u sledećim Olimpijskim igrama u Londonu.“
Samo prvih sedam dana trajanja izložbe, od 16. do 22. jula, posetioci će imati priliku da vide i deo izložbe koji obuhvata sve Olimpijske baklje Letnjih Olimpijskih igara od 1936. do 2012. Vlasnik ove kolekcije Athanasios Kritsinelis ovom prilikom ispričao je posetiocima kako je došao do svih baklji i podelio neke zanimljivosti vezane za ovu kolekciju.
Samo u ovom preiodu Muzej će vanredno biti otvoren svakog radnog dana do 20 časova.
U okviru izložbe, biće organizovani i „Dani igre u Muzeju istorije Jugoslavije“. Deca  osnovnoškolskog uzrasta će svakog vikenda, u periodu od 10 do 13 časova imati priliku da se kroz „Olimpijsku bajku“ i „Olimpijski čas” na uzbudljiv, interesantan i kreativan način upoznaju sa olimpijskim vrednostima i simbolima olimpijskog pokreta i da steknu osnovna znanja iz istorije Olimpijskih igara.
Svečanom otvaranju prisustvovale su brojne ličnosti iz sveta sporta, među kojima i olimpijci čije su medalje, dresovi i rekviziti izloženi na izložbi.

 

Povezana vest:  Južna Koreja odbila ponudu Severne Koreje za pomoć na ZOI