jasna_sekaric_vlade_divac_muzejOlimpijski muzej u Noći muzeja

 

U okviru tradicionalne kulturne manifestacije „Noći muzeja”, Olimpijski muzej (Karađorđeva 2-4) prvi put je otvorio vrata za posetioce.

Ovom prilikom predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i Jasna Šekarić, osvajač pet olimpijskih medalja, simbolično su postavili parče beogradske kaldrme u prostor ispred vrata Muzeja i time simbolično označili početak izvođenja radova u prostoru.

-Srbija kao zemlja sporta, naši građani, ali i naši sportisti zaslužuju ovakav muzej. Olimpijski muzej će biti mesto promocije sporta, svih olimpijskih vrednosti i značaja prožimanja sporta, kulture, umetnosti i obrazovanja u društvu. U novembru mesecu, kada će povodom Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta posetiti Beograd, Žak Rog, predsednik MOK, bi trebalo da svečano otvori Olimpijski muzej. Verujem da će svake naredne Noći muzeja Olimpijski muzej biti nezaobilazna tačka za posetioce manifestacije – izjavio je predsednik OKS Vlade Divac.

Povezana vest:  NHL LIGA, REZULTATI 24. novembar

Olimpijski muzejU Beton hali posetioci su imali prilike da prisustvuju dešavanjima koja se pre mogu nazvati festivalom sporta, kulture i umetnosti nego izložbom. U zabavnoj formi, program pod nazivom „Kako nastaje legenda” simbolično je predstavio kako se postaje sportista i šta je sve neophodno da sportista svakodnevno radi i zna da bi stigao do rezultata, medalje i ispisao stranicu sportske istorije.

Povezana vest:  KUGLANJE, Žreb za osminu finala Kupa Srbije

U prisustvu olimpijskih šampiona i zaslužnih sportista Srbije, učesnika predstojećih I Olimpijskih igara mladih u Singapuru, predstavnika Olimpijskog komiteta Srbije, umetnika i glumaca naše zemlje u Noći muzeja promovisano je 100 godina olimpizma u Srbiji, 80 godina od prvog učešća fudbalske reprezentacije Srbije na šampionatima sveta, insertima iz budućeg filma „Montevideo-Bog te video”, sportska biografija književnika dr Laze Kostića, ali i značaj bavljenja fizičkom kulturom za zdravlje i važnost borbe protiv dopinga.

Povezana vest:  Održana 11. sednica Predsedništva Olimpijskog komiteta Srbije

Posetioci su imali priliku da vide medalju sa prvih obnovljenih Olimpijskih igara 1896, reket Miloša Crnjanskog, štafetnu palicu najbrže „bele“ štafete na svetu, legate Mihalića, Gubijana, Lambaša, Čavića, Đokovića, Jelene Janković i Ane Ivanović i drugih.