NewYorkYankees_PrimaryLogoNjujork Jenkiji najvredniji sportski brend sveta

 

Šampion Sjedinjenih Američkih Država u bejzbolu Njujork Jenkiji najvredniji su sportski brend na svetu, procena je stručnjaka američkog poslovnog magazina Forbs. Jenkiji su na ovogodišnjoj listi zamenili mesto sa engleskim premijerligašem Mančester Junajtedom.

Lista je napravljena samo na osnovu procena o vrednosti brenda, a ne i ukupne vrednosti klubova, gde Mančester Junajted i dalje drži prvu poziciju.

Povezana vest:  ŠAH, OLIMPIJADA, Nove pobede srpskih selekcija

Jenkiji su prošle godine osvojili 27. titulu prvaka Amerike, nakon čega je godišnji prihod od prodaje klupskih suvenira dostigao iznos od 450 miliona dolara. Pored toga, Njujork od prošle godine igra na novom, većem stadionu, što je dovelo do povećasnja prihoda od sponzorskih ugovora za čak 40 odsto.

Stručnjaci Forbsa su procenili da brend Jenkija trenutno vredi 328 miliona dolara, što je 21 odsto od ukupne vrednosti kluba, koja je procenjena na 1,6 milijardi dolara. U taj iznos uračuna je i vrednost igrača.

Povezana vest:  GIMNASTIKA, OI 2012, Suspendovana uzbekistanska gimnastičarka Luiza Galulina

Brend Mančester Junajteda trenutno vredi 285 miliona dolara, što je 16 odsto ukupne vrednosti kluba, koja je prošlog meseca procenjana na 1,83 milijarde dolara.

Na trećem mestu je madridski Real, a četvrti je klub iz NLF lige Dalas Kaubojs.

Deset najvrednijih sportskih brendova sveta: 1. Njujork Jenkiji (bejzbol) 328 miliona dolara 2. Mančester Junajted (fudbal) 285 3. Real (fudbal) 240 4. Dalas Kaubojs (američki fudbal) 208 5. Barselona (fudbal) 180 6. Bajern (fudbal) 178 7. Arsenal (fudbal) 176 8. Boston Red Soks (bejzbol) 163 9. Njujork Mets (bejzbol) 158 10. Nju Inglend Petriots (američki fudbal) 156

Povezana vest:  KUGLANJE, Partizanu „večiti derbi“, moćni Beograd, Kristal potamneo u Novom Sadu