Prvi put u modernoj istoriji ragbija 13 u Srbiji, nacionalni Kup neće završiti u rukama ragbista Dorćola. Dominaciju Dorćolaca dugu 15 godina u ovom takmičenju, prekinula je Crvena zvezda koja u finalu ovogodišnjeg Kupa Srbije na stadionu FK Radnički na Novom Beogradu slavila sa 36:20 (24:12).

U predivnom ambijentu pred oko 500 gledalaca, crveno-beli su potvrdili da su ovom trenutku bez sumnje najbolji tim u zemlji. Od početka do kraja, Zvezda je držala sigurno vođstvo i tako stigla do istorijskog uspeha, konačno prekinuvši pobedonosni niz Dorćola koji je tako posle Superkupa Srbije, protiv istog rivala ostao bez još jednog trofeja u sezoni.

Da će finale biti dinamično i uzbudljivo, bilo je vidljivo već u prvih desetak minuta igre tokom kojih su prvo crveno-beli poveli esejem Miloša Zogovića i pretvaranjem Vojislava Dedića, da bi braća Vukanović donela brzo izjednačenje aktuelnom šampionu Srbije (6:6). Međutim, kako je utakmica odmicala, Zvezda je preuzimala inicijativu koja je krunisana prvim esejem Dedića, odnosno drugim Zogovića za vođstvo od 18:6.

Povezana vest:  Veliki fitnes događaj 24. januara u Beogradu: " Les Mills Super Quarterly 2015"

Dorćol se nije dao, pa je dobrim napadom naterao protivnike na prekršaj u izglednoj akciji, koji je sudija Miloš Milinković sankcionisao kaznenim esejem – 18:12. Ipak, Zvezda odlazi na pauzu sa nešto osetnijom prednošću jer je Zogović kompletirao het-trik u poslednjim trenucima prvog poluvremena, a Vojislav Dedić postigao još jedno pretvaranje za vođstvo od 24:12.

U dosadašnjem toku sezone, crveno-beli su samo jednom poraženi u svim takmičenjima, u 5. kolu Prve lige Srbije, kada su ih upravo Dorćolci okrenuli u drogom poluvremenu, od 20:12 do konačnih 44:30. Kada je na startu drugog dela Stefan Vukanović drugi put poentirao za minus osam (24:16), mnogi su pomislili da je na vidiku novi preokret najtrofejnijeg kluba Srbije, pogotovu što je potom Miloš Ćalić zaradio žuti karton.

Povezana vest:  Paspalj i Karakašević na Sportskom danu osoba sa invaliditetom Zvezdare

Sa igračem manje, crveno-beli odolevaju i po isteku kazne Ćalića brzo postižu esej preko Vladislava Dedića, za, u tom trenutku, najubedljivije vođstvo, 30:16. Stevan Stevanović brzo odgovara svojimm esejem, pa se posle pretvaranja Dalibora Vukanovića u poslednjih 20 minuta ušlo sa rezultatom 30:20 za Zvezdu.Iako je želja postojala, lišeni pomoći reprezentativaca Stefana Nedeljkovića i Dalibora Samardžića, Dorćolci nisu mogli do preokreta, a konačan udarac zadao je novim esejem Zogović koji je tako postavio konačnih 36:20 i doneo svojoj ekipi veliko slavlje, odnosno istorijski prvi Kup.

-Neverovatna utakmica i veliki rezultat za nas. Ne krijemo da u ovoj sezoni hoćemo sve trofeje, a pogotovu smo priželjkivali Kup koji do sada nismo nikada osvojili. Čestitke čitavoj ekipi, odigrali smo timski i fokusirano od početka do kraja i tako konačno stigli do pehara koji nam je nedostajao – izjavio je igrač utakmice, reprezentativac Srbije Miloš Zogović.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Kofler slavio u Engelbergu

U predigri duela Dorćol – Crvena zvezda, na stadionu FK Radnički na Novom Beogradu odigrano je i finale Štit, utešnog takmičenja za poražene u četvrtfinalu Kupa. Štit je ove godine pripao ekipi Radničkog iz Niša koja je u finalu savladala Bijele Zečeve iz Banja Luke sa 38:14 (14:8).

Bogat ragbi vikend na stadionu FK Radnički zaokružila je i međunarodna prijateljska utakmica između srpskog drugoligaša Novog Beograda i turskih Kadikoj Bulsa iz Istanbula. U pitanju je bio istorijski duel, jer je to prva zvanična utakmica za jedan turski klub u ragbiju 13. Ostaće zabeleženo da je iskusniji domaćin slavio sa 40:8 (16:6).