rugby-ballAMERIČKI FUDBAL, SAAF

 

Spektakl u Vrbasu: Finale u Arena fudbalu

 

 

Na Gradskom stadionu u Vrbasu u nedelju 18. jula sa početkom u 14 časova u organizaciji Srpske asocijacije američkog fudbala biće održan završni međunarodni turnir „Arena fudbala“, verzije američkog fudbala u kome se, umesto 22 učesnika na terenu, ekipe nadmeću u sistemu „8 na 8“.

 

Od sedam timova koji su se nadmetali kroz kvalifikacione turnire, četiri najbolja domogla su se završnice: tri tima iz Srbije, Požarevac Autlous, Vrbas Hanters, Mladenovac Forestlenders kao i ekipa „Pitbuls“ iz Dalja. Oni će se po jednokružnom sistemu, „svako sa svakim“, u Vrbasu nadmetati za titulu najboljeg u 2010. godini.

Povezana vest:  KUGLANJE, Prihvaćene ostavke selektora Ponjavića i Čukvasa

 

Tabela timova nakon kvalifikacionih turnira:

1. Požarevac 96-41 (+55) 6 boda

2. Vrbas 107-57 (+50) 4 boda

3. Dalj 45-34 (+11) 3 boda

4. Mladenovac 38-58 (-20) 3 boda

—-

5. Jagodina 36-57 (-21) 3 boda

6. Novi Sad 52-81 (-29) 3 boda

7. Bor 20-139 (-119) 2 boda

 

 

Šta je arena fudbal?

U pitanju je vrsta američkog fudbala sa nešto manje igrača od uobičajenih 11-na-11 i na nešto manjem terenu. Maltene sve ostalo je tu: i oprema učesnika, i pun kontakt, i načini postizanja poena. Evo i nekih najzanimljivijih detalja koji se u SAD praktikuju u zatvorenom prostoru, otude i ime za ovu verziju američkog fudbala, a kod nas se odvijaju na otvorenim terenima.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Austrijanci najbolji na otvaranju Svetskog kupa

 

Najpre, ekipu na terenu umesto 11 čini osam igrača. Uz tri ofanzivna linijaša koji imaju zadatak da sačuvaju kvoterbeka i/ili obezbede trkaču prostor da se probije, te pomenuti tandem, tu su još i dva klasična hvatača, kao i tajt-end koji i u arena-fudbalu sme da hvata loptu.

 

Na terenu širine od 25 do 35 jardi, a dužine od 40 do 50 jardi, najvažnija promena u odnosu na klasični američki fudbal je činjenica da posle svakog promena poseda lopte (nakon poentiranja, izgubljene lopte i sl.), ekipa koja loptu dobije – kreće sa pet jardi od svoje endzone. Ima četiri pokušaja da dođe do polovine terena, a onda još četiri pokušaja da poentira. U suprotnom, sa svojih pet jardi kreće rival.

Povezana vest:  SKI SKOKVI, Morgenštern ponovo trijumfovao u Lilehameru

 

Utakmica traje dva puta po 20 minuta, a vreme se stopira samo u završna dva minuta. U arena-fudbalu nema specijalnih timova, a nema ni trčanja ako akcija počinje unutar protivničkih pet jardi – jer tada napad mora da odigra akciju dodavanjem, što daje posebnu draž.