CALIC PONJAVIC I ZAVARKOKUGLANJE

 

Selektor Ponjavić odredio 12 kandidata za SP u Sarajevu

 

Selektor muške seniorske reprezentcaije Srbije Miloš Ponjavić, odredio je 12 kandidata za sastav reprezentacije Srbije za ekipni Šampionat sveta koji će se od 17. do 29. maja odigrati u Sarajevu. Srbije brani titulu osvojenu u Detenhajmu 2009.

Na spisku su Vilmoš Zavarko (Sport, Podbrezova), Daniel Tepša (Beograd „Poštanska štedionica“), Jovan Ćalić (Sport), Čongor Baranj (Senta Visa prom), Goran Čaluković (Metalac, Gornji Milanovac), Arpad Antal, Goran Ostojić, (obojica Beograd „Poštanska štedionca), Tibor Sel (Segedin), Uroš Jagličić (Metalac), Robert Ernješi (Senta Visa prom), Darko Lotina (Ravenzburg) i Aleksandar Milinković (Niš put).

– Prve pripreme će biti od 21. do 25. februara u Podbrezovoj, gde imamo vrhunske uslove, salu i teretanu, odlične terene za trčanje i smeštaj – istakao je Ponjavić. – Idemo u Sarajevo sa ciljem  da odbranimo titulu, to je uvek teže nego osvojiti je, zato od svih reprezentivaca tražim da se pripremaju i u klubovima, da potpuno spremni dođu na prve pripreme. Nekoliko mladih igrača, Ernješi, Baranj, Milinković, Jagličić… kucaju na vrata reprezentacije, to je dobro, jer pooštravaju konkurenciju za mesto među osam …

Povezana vest:  NORDIJSKA KOMBINACIJA, SVETSKI KUP OSLO, Pobeda štafete Vikinga

Druga faza priprema biće u Banji Junaković od 7. marta do utakmice sa Rumunijom na ovoj kuglani 12. i 13. marta, a treća faza je od 13. do 18 maja, kada će se odigrati i prijateljski meč sa Mađarima u gostima (14. i 15. maj).

Selektor ženske reprezentacije Srbije Mirko Čukvas je takođe pozvao je 12 igračica: Liviu Santo, Nevenku Joković, Renatu Vilov, Mimu Bogdanović i Estelu Gere (Pionir), Zoricu Barać i Natašu Savić (Apatin), Mariju Gajin i Bojanu Miletić (SPC Vojvodina), Mirjanu Dudevljev (Jedinstvo, Novi Bečej)), Jelenu Bogdanov (devojačko Majstorović, Srem – Ruma) i Jovanu Kilibardu (Vrbas Dana). Prve pripreme održane su u Vrbasu.

Šampioni sveta iz Detenhajma 2009. kuglaši Srbije, su imali, utisak je, povoljan žreb za Sarajevo, jer su u B grupi dobili Makedonce, Austrijance, Estonce i debitante na seniorskim ekipnim Prvenstvima sveta Katalonce!

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Partizan otvara hokejašku sezonu

U prvom kolu 19. maja Srbija igra sa Estonijom, 21. maja rival je Katalonija, 23. maja protivnik će biti Austrija i u poslednjem kolu u grupi je 25. maja izabranici selektora Miloša Ponjavića igraće protiv Makedonije, koju su savladali u grupi na SP 2009… Dve najbolje ekipe plasiraće se, sa dve najuspešnije selekcije iz A grupe, u četvrtfinalnu grupu E i preneće bodove. Odigraće se još dve utakmice sa ekipama iz A grupe, a dve najbolje selekcije igraće unakrsno sa dva tima iz F grupe polufinalne duele. Pobednici idu u finale, ne igra se meč za treće mesto.

U A grupi, igraće Nemačka (vicešampion sveta), Slovenija (treća u Detenhajmu), Slovačka, Italija i Švedska. Ne bi trebalo da bude dileme o dva putnika u četvrtfinalnu grupu, ali nikako ne treba unapred otpisivati Slovake… U C grupi igraće Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Crna Gora i Danska. I ovde tri ekipe konkurišu za dva mesta, Mađari, Rumuni i Hrvati. U D grupi su samo četiri tima, Češka, Francuska, BiH i Poljska i možda je ovo i najneizvesnija grupa u pogledu dva putnika za četvrtfinale.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd i Pionir „Agro Višković" pobedama počeli odbranu titule

U Sarajevu, kuglašice Srbije igraće u D grupi sa šampionkama sveta Nemicama, Čehinjama i Makedonkama. U Detenhajmu 2009, Srbija je igrala u grupi sa Makedonijom i pobedila. Kuglašice Srbije su se, tada, plasirale i u četvrtfinalnu grupu, gde su završile takmičenje sa jednim bodom osvojenim protiv Austrije i porazom od Slovenki. Čehinje pre dve godine nisu prošle grupu.

U prvom kolu, 20. maja, Srbija će igrati protiv Češke, u drugom 22. maja rival je Makedonija i u trećem 24. maja sastaće se sa Nemicama.

U A grupi kod kuglašica, igraće Slovenija (bronza u Detenhajmu), Slovačka, Italija i Estonija, u B grupi su Hrvatice (vicešampionke sveta), Poljska, Mađarska i Katalonija, u C grupi Austrija, Rumunija, BiH i Danska. Dve najbolje ekipe iz D grupe i dve iz C grupe formiraće četvrtfinalnu F grupu i odigrati još dve utakmice. Potom će dva najbolja tima u polufinalu unakrst odigrati sa dve najuspešnije reprezentacije iz E grupe, pobednici će igrati za šampionsku titulu, poraženi automatski dobijaju bronze