ŠAH

ZAVRŠENO OTVORENO PRVENSTVO BEOGRADA

Govedarica prvak

 

rasa govedaricaRemi u poslednjem kolu sa Jovanom Radlovačkim, bio je dovoljan Radovanu Govedarici da se okiti titulom prvaka Beograda, i što je važnije, obezbedi sebi mesto na pojedinačnom šampionatu Srbije. Kod šahistkinja, još ranije je titulu obezbedila Ljilja Drljević.

Govedaricu je u poslednjem kolu stigao na tabeli inter Branko Tadić, koji je pobedio Miroslava Tošića, ali je pehar otišao u ruke žive legende beogradskog šaha, zbog mnogo boljih dodatnih kriterijuma u odnosu na ostale…  Za utehu, Tadiću ostaje druga karta za šampionat Srbije, gde će tražiti priliku za revanš.

Poslednje kolo u hali Beogradskog sajma, bilo je prilično uzbudljivo. Remi Govedarice, stvorio je pritisak u partiji Tošića i Tadića, a više nerava imao je mlađi beogradski intermajstor. Tošić je imao odličan start, sa pet pobeda iz pet kola, a na kraju je ostao i bez titule, i bez plasmana na šampionat.

Na ženskom turniru, apsolutni trijumf 25-godišnje Ljilje Drljević. Sa 8,5 poena iz devet kola, sasvim zasluženo je titula prvakinje Beograda pripala Drljevićevoj.

Povezana vest:  SOFTBOL, Sve spremno za Evropski kup u Zaječaru

Jedina koja je uspela da izvuče pola poena novoj šampionki je drugoplasirana Lena Miladinović. Uz Ljilju Drljević, Lena će takođe igrati na predstojećem pojedinačnom šampionatu Srbije…

Muškarci – Rezultati poslednjeg, devetog kola: M. Tošić – B. Tadić 0:1, J. Radlovački – R. Govedarica remi, D. Inđić – B. Abramović 0:1, D. Čerović – G. Čabrilo remi, S. Čarnić – D. Nestorović remi, S. Veličković – A. Brkljača remi, M. Andrijević – V. Stevanović 0:1, N. Đokić – N. Ravić 1:0, M. Nikolić – A. Stamatović 0:1, D. Marić – D. Milanović remi, B. Ćertić – N. Ivanović 1:0, S. Zakić – M. Rakić remi, Z. Tasić – Irina Čoluškina 0:1, S. Matović – G. Škare remi, itd.

Konačan plasman: 1-2. Radovan Govedarica i Branko Tadić po 7,5, 3-5. Miroslav Tošić, Boško Abramović i Ante Brkljača po 7, 6-13. Jovan RAdlovački, Nenad Đokić, Goran Čabrilo, Danilo Čerović, Dejan Nestorović, Srđan Čarnić, Vladan Stevanović i Aleksandar Stamatović po 6,5 poena, itd.

Povezana vest:  Počinje Evropsko šahovsko prvenstvo u Rejkjaviku

Žene – Rezultati poslednjeg, devetog kola: Milanović – Drljević 0:1, Žarković – Miladinović remi, Živković – Mladenović 0:1, Sekulović – Dizdarević 1:0, Nonković – Rakić 1.0, Živojinović – Sarjanović 1:0. Slobodna je Tamara Marković, a nesparena Milica Mandić.

Konačan plasman: 1. Ljilja Drljević 8,5, 2. Lena Miladinović 6,5, 3. Jelena Mladeno-vić 6, 4-5. Bogdana Nonković i Mila Žarković po 5, 6-9. Barbara Dizdarević, Vesna Živković, Tamara Marković i Dušica Sekulović po 4,5, 10. Maja Milanović 4, 11-12. Anđela Sarjanović i Jovana Živojinović po 3,5, 13. Teodora Rakić 3, 14. Milica Man-dić bez poena.

 

TRENERSKI TRIJUMF JOCE TODOROVIĆA

Uspehu Radovana Govedarice i Ljilje Drljević, možda se najviše obradovao njihov zajednički trener Jovan Todorović.

Intermajstor rodom iz Kraljeva, inače profesor u beogradskoj OŠ „Banović Strahinja“ na Banovom Brdu, još od početka 2008. godine  intenzivno radi sa Ljiljom Drljević, a malo je poznato da je od prošlog leta Jocin đak i 62-godišnji Radovan Govedarica.

Povezana vest:  Boris Strel promoter 25. Expo-zima

Koliko je rad sa Todorovićem uticao na igru Govedarice na otvorenom prvenstvu Beograda, govori i podatak da je možda i presudan poen na turniru, onaj protiv Dušana Inđića, osvojen upravo zahvaljujući Todorovićevoj varijanti…

Svojevremeno, Todorović je radio sa velemajstorom Borkijem Predojevićem, a trenerski kontakt je zadržao sa Nikolom Sedlakom i još nekim mladim srpskim šahistima, među kojima se izdvajaju Jovana Erić i Ivan Šarenac, kojima je bio i sekundant na kadetskim prvenstvima sveta.

Kako kaže Todorović, saradnja sa Govedaricom počelo je slučajno.

– Živimo u komšiluku, i jednom prilikom Govedarica me kroz šalu pitao zašto gubim vreme sa klincima, pošto je on mnogo talentovaniji – seća se Todorović. – Od tog trenutka, Govedarica je „seo u klupu“.

U ovoj sezoni, Todorović je angažovan od strane Šah kluba Jelica iz Goračića, kao igrač u muškoj, i trener u ženskoj ekipi, gde će raditi, pre svih, sa Anđelijom Stojanović i Marijom Rakić. Uspeh Govedarice i Ljilje Drljević, dokaz je da su čelni ljudi Jelice napravili pravi potez.