normal_2010mascotsZOI VANKUVER

Još jedan okršaj Norvežana i Šveđana

 

Zimske olimpijske igre u Vankuveru okupile su takmičare iz 82 zemlje sveta, ali bi čitalac novina u Švedskoj ili Norveškoj mogao da pomisli da se za medalje bore sportisti samo dve zemlje.

Toliko je rivalstvo Šveđana i Norvežana, koje je posebno uočljivo tokom Zimskih olimpijskih igara, pre svega kod takmičenja u skijaškom trčanju, sportu u kome obe zemlje beleže tradicionalno dobre rezultate.

Odličan način da se neko informiše o uspesima švedskih sportista zato i jeste čitanje norveških novina i obrnuto. Norveški dnevnik Dagbladet je posle druge zlatne medalje za Švedsku u Vankuveru naslovnu stranu objavio u bojama švedske zastave, plavoj i žutoj, i naslovom „Zar ne možemo i mi do zlata?“. Potom su i osvojili tri.

Povezana vest:  KFS ponovo sarađuje sa Eurosportom

Marit Bjergen je u sredu bila najbolja u sprintu skijaškog trčanja što je oduševilo norvešku javnost, ali ne više nego neuspeh Emila Jensona, miljenika Švedske, da dođe do finala u muškoj konkurenciji. Norveški favorit u istoj disciplini Peter Northug morao je da se zadovolji bronzanom medaljom, ali je ipak bio izuzetno zadovoljan.

-Najvažnija stvar danas nije bilo osvajanje olimpijskog zlata, već pobeda nad Emilom Jensonom – kazao je posle trke Northug.

Dan kasnije Tora Berger je pobedila u biatlonu na 15 kilometara i Norveškoj donela 100 zlato sa zimskih olimpijskh igara, što do sada nije uspelo nijednoj zemlji. Emil Hegle Svendsen potom je bio najbolji u biatlonu na 20 kilometara i Norveškoj u okršaju sa Švedskom doneo prednost od 3:2 po broju zlatnih medalja. Javnost u Norveškoj sada likuje, pošto je rivalstvo sa Švedskom odavno usađeno u svest stanovnika te skandinavske zemlje.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Prvenac Jansruda pred domaćom publikom u Kvitfjelu

Delom i zato što je Norveška u 19. veku bila primorana da sa Švedskom uđe u uniju koja je prestala da postoji pre oko 100 godina. Neutralni Šveđani su, takođe, tokom Drugog svetskog rata mirno posmatrali kako njihovu železnicu koriste vojnici nacističke Nemačke koji se u domovinu vraćaju iz okupirane Norveške.

Najveći uzrok rivalstva, ipak, jeste želja obe zemlje da imaju značajno mesto na svetskoj pozornici. Švedska, doduše, može da se diči imenima kompanija Volvo, Sab, Ikea i nekada svetski popularnom grupom ABBA. Norveška je poznata po fjordovima, što ne zadovoljava stanovnike te zemlje. To ne uspeva da učini ni dodela Nobelove nagrade za mir, koja jednom godišnje pažnju svetske javnosti usmeri ka Norveškoj, pre svega jer je tu nagradu ustanovio upravo Šveđanin.

Povezana vest:  KUGLANJE, Blistava pobeda ženske selekcije Srbije protiv Francuske

Stanovnici Švedske zato tvrde da Norvežani imaju kompleks niže vrednosti, iako ni oni ne propuštaju priliku da bocnu svog suseda. Televizijski komentatori u Švedskoj tako su tokom uručenja medalja u skijaškoj trci na 15 kilmetara primetili da je Northug zauzeo tek 41. mesto i ocenili da je sigurno da ga „Norvežani još traže u šumi“.