ALEKSANDRA JEVREMOVIC I SVETLANA VISNJIC DESNOMačevanje

Aleksandra Jevremović osvojila turnir „Memorijal Ljubomir Savić“, Danilo Nikolić drugi

 

Mačevalka Crvene zvezde Aleksandra Jevremović osvojila je prvo mesto na 10. međunarodom turniru „Memorijal Ljubomir Ljuba Savić“ (disciplina mač) održanom u sali Akademije Vojske Srbije na Banjici u Beogradu.

Jevremovićeva je u finalu savladala drugaricu iz kluba, koja joj je odnedavno i trener Svetlanu Višnjić sa 15:14. Lep uspeh osvajanjem bronze postigla je Jovana Živanović mačevalka kluba „Olimpija“, organizatora turnira, ujedno i najmlađa takmičarka u konkurenciji  mačevalki iz Rumunije, Makedonije i Srbije. Druga bronza pripala je Oani Puju iz Rumunije.

Mačevalac Silnog Danilo Nikolić zauzeo je drugo mesto, pošto je u finalnoj borbi izgubio od rumunskog mačevaoca Doriana Pirvana sa 15:11. Dve bronze pripale su gostima iz Rumunija Robertu Sfarloagi i Stefanu Vilćeanu.

Povezana vest:  KROS KANTRI, Pelegrini i Oebergova najbrži u sprintu u Ribinsku

– Ovo mi je prva pobeda na turniru u karijeri u seniorskoj konkurenciji – rekla je Aleksandra Jevremović. – Zadovoljna sam kako sam radila, posebno jer je Svetlana Višnjić odnedavno i moj trenr i zna sve moje mane, ali i vrline i protiv takve protivnice je teško mačevati a još teže pobediti…Konkurencija je bila izvanredna, ovaj turnr je stekao lep ugled u regionu i učestvovalo je čak 27 takmičarki…

Prošlogodišnja pobednica Romana Caran iz zrenjaninskog Omladinca osvojila je peto mesto, a Danijela Ilić iz beogradskog Železničara šesto.

Mlađi brat Danila Nikolića, Luka, slavio je prošle godine, pobedivši u finalu – brata! Ove godine zauzeo je osmo mesto. Danilo Nikolić nije nezadovoljan plasmanom:

– Sada sam advokatski pripravnik i dosta radim tako da vremena za mačevanje nema baš previše.  Do finala sma dogurao na svežinu i želju, u finalu sam uspeo samo da nekoliko puta priđem na dva poena, ali nije bilo snage i za prokret.  Uz malo više treninga, siguran sam da će u nastavku sezone biti mnogo bolje… Četsitam organizatorima iz kluba Olimpija, na odličnoj organizaciji, odziv je bio preko očekivanja, čak 42 mačevaoca i 28 mačevalki!

Povezana vest:  ŠAH, Ostoji od prijatelja

Od srpskih mačevalaca, Raško Mičić iz Omladinca zauzeo je šesto a Filip Stojanović iz Železničara sedmo mesto.

Medalje i prelazne pehare porodice Savić, uručio je najboljima  načelnik Akademije Vojske Srbije Mladen Vuruna. Takmičenje je pratio i predsednik MS Beograda Nikola Marković i druge ugledne zvanice.

Ljubomir Ljuba Savić je bio jedan od najtrofejnijih mačevalaca Jugoslavije i Srbije. Počeo je u Crvenoj zvezdi 1957, a  1958.  je prešao u Železničar i u njemu kao takmičar, trener i generalni sekretar ostao da  kraja života. Za reprezentaciju Jugoslavije je mačevao 103 puta. Bio je šampion Jugoslavije devet puta (sve seniorske titule), 15 puta je bio prvak Srbija (14 seniorskih i jedna juniorska) i 13 puta je bio prvak Beograda. Pobeđivao je na turnirima u Monpeljeu (1966), Klagenfgurtu (1967 i 1979.) i drugim. Bio je savezni selektor, trener mnogih generacija srpskih mačevalaca, koji su izrasli u velike asove i šampione, učitelj mačevanja na pozorišnim akademijama… Sa suprugom Snežanom koja je takođe bila reprezentativka i sjajna mačevalka, ljubav prema mačevanju preneo je na dvoje dece sina Aleksandra i kćer Tamaru koja je, između ostalog, i tri puta učestvovala na Olimpijskim igrama (1992, 1996. i 2000). Preminuo je 2000. uoči odlaska na Olimpijske igre u Sidneju.