Vukovi-Rosters4IFAF LIGA ŠAMPIONA: Vukovi stali nadomak trofeja, preokret Finaca
 
Stali su SBB Vukovi nadomak prvog trofeja u međunarodnim takmičenjima, iako su bili nadomak da još jednom naprave iznenađenje na fajnal foru IFAF Europe Lige šampiona. Iako su nekoliko minuta pre kraja poslednje deonice vodili 29:28, iskusna ekipa Helsinki Rostersa je uspela da u poslednjem minutu poentira i na taj način dođe do titule u ovom takmičenju.
Vukovi su bili prvi u napadu, koji je napredovao do sredine terena kada su Beograđani bili prinuđeni da pantuju. Međutim, posle lošeg snepa, usledio je fambl koji su na 35 jardi Vukova pokupili Finci. Činilo se da će to biti odlična pozicija zainače vrlo efikasan napad ekipe iz Helsinkija, ali već prilikom prvog pokušaja pasa odlično je reagovao Toni Vašington, koji je igrao u fazi odbrane, presekao loptu i vratio je do 38 jardi Rostersa.
Rateford je odlično koordinirao tim napadom, uposlio Marka Marića, pa dva puta Marija Lugonju, a zatim poslednji jard i sam prešao za vođstvo SBB Vukova 7:0.
Međutim, već u sledećem napadu gosti su pokazali zašto sa 49 poena prosečno na tri utakmice važe za najefikasniju ekipu Lige šampiona. Kvoterbek Robert Džonson je u samo tri akcije prešao gotovo ceo teren, jednim dugim, pa jednim kratkim pasom, a zatim i trčanjem izbegavši zamku defanzivaca Vukova. Lošta se nalazila samo na jard od end zone Vukova, pa je iz drugog pokušaja Džonson kompletirao pas za tačdaun uposlivši Lauri Pehu Lehtonena u end zoni 7:7.
Pokušao je Pavle Plamenac hrabro da vrati kikof, ali je ispustio loptu, pa je specijalni tim Vukova još jednom famblirao, dozvolivši Fincima još jednom da krenu sa njih polovine našeg predstavnika. Sada su Finci spustili loptu na zemlju, trčanjima osvajali teren i ponovo ušli u crvenu zonu Vukova. Međutim, na 10 jardi, prilikom trećeg pokušaja, Ivan Nedeljković je zamalo sekovao Džonsona. Umesto da šutiraju, Finci su želeli da pokušaju da dođu do tačdauna, ali korpulentnog i nedovoljno pokretljivog kvoterbeka Finaca je blicao i stigao Marko Milovanović.
Nije ni napad Vukova išao dovoljno dobro, posle dva seka bio je zaustavljen duboko u teritoriji Vukova, pa je ponovo usledio pant našeg tima. Zapretili su Finci još jednom, ali je defanzivni linijaš Miloš Lišanin najpre zaustavio trčanje, a zatim i dobro potresao sekom Džonsona, koji je već u sledećem napadu ponovo bacio intersepciju, koju je ponovo pokupio Vašington.
Vukovi su krenuli u napad, a Rateford je i ovog puta preuzeo odgovornost. Najpre je odličnim trčanjem otvorio Rosterse, a zatim još dužim, preko 35 jardi, uz nekoliko odličnih blokiranja duž terena, stigao i do end zone za novo vođstvo Vukova. Uz neuspelo pretvaranje, rezultat je ponovo bio u korist srpskog šampiona – 13:7.
Ponovo su se posle primljenog tačdauna uozbiljili Finci i sledeći napad odigrali mnogo sigurnije, prešavši kombinacijom trčanja i pasa teren, a Džonson je sjajno uposlio u end zoni Kimija Linainmija, prešavši tako poslednjih 16 jardi za prvo vođstvo Finaca – 14:13.
Brzo su, posle neuspešnog napada Finci došli u posed lopte, ponovo stigli nadomak end zone. Nisu uspeli iz tri pokušaja da pređu poslednja 2 jarda za tačdaun, a onda su ponovo umesto šutem pokušali da poentiraju i – opet bili zaustavljeni od strane fenomenalne odbrane Vukova, pa se na poluvreme otišlo sa minimalnom prednošću Finaca.
Kao na traci dešavale su se promene na početku drugog poluvremena, tokom kojeg je počela vrlo jaka kiša da pada. Najpre su Finci, iz prvog napada poentirali, kada je posle dobrog napada Džonson dodao pas za tačdaun nekadašnjem trkaču Tirol Rajdersa Džensenu Spirsu.
Rostersi su u tom trenutku, posle uspešnog PAT-a vodili 21:13, ali je odmah usledio odgovor Beograđana. Toni Vašington je pokazao koliko može da bude opasan prilikom vraćanja u specijalnim timovima, uz nekoliko sjajnih blokova pronašao je put do end zone Finaca. Odlučili su Vukovi na pretvaranje za dva poena, koje je posle pasa Rateforda uspešno završio Mihailo Josović za izjednačenje 21:21.
Ipak, nadahnuće oba napada nije dugo trajalo, pa do kraja trećeg perioda više nijedan tim nije uspevao da nađe put do poena kroz protivničke odbrane.
Zato je uzbudljiv meč rešen u poslednjem periodu. Najpre su do tačdauna došli Finci, koje je do novog vođstva doveo trčanjem Pirs, a još jednim uspešnim pretvaranjem došli su do 28:21.
Vukovi više nisu imali šta da čekaju, a Rateford je još jednom pokazao da je igrač za velika dela. Ponovo je preuzeo odgovornost, trčanjem dugim 20 jardi najpre je završio napad tačdaunom, a zatim traži i više. Umesto najpre postavljenog šuta, zatražen je tajmaut za Vukove, pa je umesto specijalnog tima, na teren ponovi izašao napad. Pas „u oko“ Mariju Lugonji za pretvaranje za 2 poena, označio je novo vođstvo Vukova (29:28), kojim su pritisak prebacili na stranu Rostersa.
Finci su pokušali u narednom napadu sve što su mogli, čak i postigli tačdaun, koji im je poništen zbog kazne, ali su ipak morali na teren da pošalju odbrambeni deo ekipe. Vreme je teklo, išlo na ruku Beograđana, koji su naredni napad iskoristili samo da ukradu još nekoliko sekundi trčanjima, ali ne i da rizikuju osvajanje prvog dauna.
Nada Finaca pojavila se posle izuzetno lošeg panta, koji je završio na 44 jarde od end zone Vukova. Bila je to suviše dobra pozicija za kvoterbeka kakav je Džonson. Iscrpljena odbrana Vukova, koja je do tog trenutka vodila pravi rat i više puta izlazila kao pobednik iz duela sa Fincima, počela je da posustaje. Dva uzastopna pasa Džonsona ka Kimiju Linainmau, dovela su Helsinki do prilike da šutem mogu da reše pitanje pobednika, a do kraja je ostalo manje od dva minuta.
Iskusna ekipa poput Finaca, ništa nije htela da prepusti slučaju. Najpre su vreme trošili sa dva trčanja kroz sredinu, a zatim, kada su ušli u poslednji minut, pokušali i da poentiraju pasom. Džonson je bio nepogrešiv, doveo Fince u novo vođstvo, a zatim i bio uspešan prilikom pasa za dva poena.
Do kraja je ostalo suviše malo vremena, da bi Vukovi mogli nešto više da urade, pa je započelo veliko slavlje igrača iz Helsinkija, a Vukovi su ipak ostali bez prvog trofeja u zvaničnim međunarodnim takmičenjima.

Helsinki Roosters – SBB Vukovi Beograd (7:7, 7:6, 7:8, 15:9)

Povezana vest:  SUPERLIGA: Veprovi i Panteri u trci za plej-of

Stadion u Parizu. Gledalaca: oko 250.

Kretanje rezultata:

0:7 Šon Rateford trčanje 1 jard, Jovan Tankosić uspešan PAT.
7:7 Džonson pas 4 jardi ka Lauri Pehu-Lehtonenu, Laitinen uspešan PAT.
7:13 Rateford trčanje 30 jardi, neuspešan PAT.
14:13 Džonson pas 16 jardi ka Kimiju Linainmi, Laitinen uspešan PAT.
21:13 Džonson pas 8 jardi za Džejsen Spirsa, Laitinen uspešan PAT.
21:21 Toni Vašington vraćanje kikofa 85 jardi, Mihailo Josović pretvaranje za 2 poena
28:21 Spirs trčanje 25 jardi, Laitinen uspešan PAT.
28:29 Rateford trčanje 20 jardi, Mario Lugonja pretvaranje za 2 poena.
36:29 Džonson pas 4 jardi ka Markusu Lievonenu, Rustam Bracenko pretvaranje za 2 poena.

Povezana vest:  JUNIORSKA LIGA SRBIJE 2011, Odluka na stadionu Sušice!